Karácsonyra fenyőfát: élő vagy mű az igazi?
Legyen illatos, hogy varázslatos karácsonyi hangulat lengje be a lakást? Vagy hamvas színű, divatos? Netán a forma a fontosabb számunkra? Vagy inkább a tartósság a lényeg, hogy ne kelljen már bejglivel a kezünkben a porszívóért nyúlni? Esetleg puha tűlevelei legyenek, hogy a gyerekeket ne bökje meg, amíg a szaloncukorért nyújtóznak? Lássuk, mit kell tudnunk a különböző típusokról.
Valódi fenyő
+ A valódi fenyőt kifejezetten erre a célra termesztik.
+ Munkát és megélhetést biztosít sok családnak, őstermelőnek.
+ Növekedése során 10–16 kilogramm szén-dioxidot köt meg egy év leforgása alatt, és közben oxigént termel.
+ Az ünnepek után tüzelőnek, kertészeti vagy faipari alapanyagnak felhasználható.
+ Minimális a szállítással okozott környezeti terhelés, még akkor is, ha az ország egyik végéből szállítják a másikba.
+ Ha földlabdás fenyőt vásárlunk, nem kell kivágni a fát.
– Nem teljesen szimmetrikus, nem minden oldalán egyforma az ágsűrűség.
– Csak egyszer használható karácsonyfának.
– Hullik és szúr a levele.
Műfenyő
+ Nem hullik és nem szúr a levele.
+ Sokszor felhasználható.
+ Végtelen szín- és formaválaszték.
– Környezetszennyező, nem lebomló anyagból készül, jól tárolva néhány száz év múlva is ugyanazon fa alatt karácsonyozhat, aki ezt választja. Ha addig nem porlad mikroműanyagokká vagy nem cseréli le tulajdonosa.
– Jellemzően Kínában gyártják, csak a szállításával is hatalmas ökológiai lábnyomot hagy maga után.
Egy két méter magas valódi fenyő, ha forgács vagy gyújtós lesz belőle, 3,5 kg szén-dioxidot „termel”, míg egy ugyanekkora műfenyő puszta létezésének ökológiai lábnyoma 40 kilogramm CO2-nek felel meg.
A kérdés adott: mű vagy valódi? A választást a tisztelt olvasóra bízzuk!
Kiemelt képünk forrása: Unsplash