Karácsonyra fenyőfát: élő vagy mű az igazi?

Legyen illatos, hogy varázslatos karácsonyi hangulat lengje be a lakást? Vagy hamvas színű, divatos? Netán a forma a fontosabb számunkra? Vagy inkább a tartósság a lényeg, hogy ne kelljen már bejglivel a kezünkben a porszívóért nyúlni? Esetleg puha tűlevelei legyenek, hogy a gyerekeket ne bökje meg, amíg a szaloncukorért nyújtóznak? Lássuk, mit kell tudnunk a különböző típusokról.

Valódi fenyő 

+ A valódi fenyőt kifejezetten erre a célra termesztik.
+ Munkát és megélhetést biztosít sok családnak, őstermelőnek.
+ Növekedése során 10–16 kilogramm szén-dioxidot köt meg egy év leforgása alatt, és közben oxigént termel.
+ Az ünnepek után tüzelőnek, kertészeti vagy faipari alapanyagnak felhasználható.
+ Minimális a szállítással okozott környezeti terhelés, még akkor is, ha az ország egyik végéből szállítják a másikba.
+ Ha földlabdás fenyőt vásárlunk, nem kell kivágni a fát.
Nem teljesen szimmetrikus, nem minden oldalán egyforma az ágsűrűség.
Csak egyszer használható karácsonyfának.
Hullik és szúr a levele.

Műfenyő

+ Nem hullik és nem szúr a levele.
+ Sokszor felhasználható.
+ Végtelen szín- és formaválaszték.
Környezetszennyező, nem lebomló anyagból készül, jól tárolva néhány száz év múlva is ugyanazon fa alatt karácsonyozhat, aki ezt választja. Ha addig nem porlad mikroműanyagokká vagy nem cseréli le tulajdonosa.
Jellemzően Kínában gyártják, csak a szállításával is hatalmas ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Egy két méter magas valódi fenyő, ha forgács vagy gyújtós lesz belőle, 3,5 kg szén-dioxidot „termel”, míg egy ugyanekkora műfenyő puszta létezésének ökológiai lábnyoma 40 kilogramm CO2-nek felel meg. 


Hirdetés

A kérdés adott: mű vagy valódi? A választást a tisztelt olvasóra bízzuk!

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

'Fel a tetejéhez' gomb