Fiatal katolikusok komponálhatnak eredeti zeneműveket az új vatikáni versenyre

A Vatikán indította karácsonyi versenynek egyrészt a Karácsonyi énekeskönyv kibővítése a célja. Továbbá, hogy bevonja a fiatal felnőtt katolikusokat a karácsonyi időszakba. Szóló előadók és együttesek saját szerzeményeit várják, melyeket a zeneipar szakembereiből álló zsűri elemez majd – írja a katolikus hírekkel foglalkozó Aleteia.

Adjunk hangot a fiataloknak

Ahogy a verseny honlapján is olvasható, Ferenc pápa az oktatással szeretné jobb hellyé tenni a világot. Ennek érdekében arra hív minket, hogy hallgassuk meg a gyerekek és a fiatalok hangját.

Az egyházfő a Karácsonyi Koncerten részt vevő előadóművészeknek is üzent: „Kreativitásotok még a világjárvány okozta tájékozatlanságban is képes fényt mutatni.”

A koncert szervezői így a fiatalság és a kreativitás jegyében indították el új karácsonyi versenyüket.

Több, mint egy vetélkedő

A háromfordulós vetélkedő első felvonásában 16 és 35 év közötti fiatalok műveit várják, melyek közül a zsűri végül 32 dalt választ ki. A második fordulóban háromnapos versenyt rendeznek, amely során a művészek mindegyike élőben adhatja elő szerzeményét Rómában a zsűri jelenlétében.

A zsűri döntése szerint végül nyolc versenyző marad a harmadik napra, és közülük kerülnek majd ki az egyes kategóriák győztesei. Három versenyszámban lehet indulni: legjobb dalszöveg, legjobb zenei szám, legjobb előadás. A három nyertes pedig új dalával vehet majd részt a 29. Karácsonyi Koncerten. A Vatikánban tartandó hangversenyt a Prime Time Promotions készíti, és a tervek szerint főműsoridőben sugározzák majd 2021. december 24.

Az eseménnyel kapcsolatban a verseny szervezői a következőt nyilatkozták: „Mindhárom forduló célja, hogy ötvözze a minőségi szórakoztatást a verseny valódi küldetésével. Továbbá ösztönözze a kreativitást, erősítse a fiatalokat és gazdagítsa a már meglévő karácsonyi dalok repertoárját.”

A Vatican News híradása szerint Ferenc pápa már találkozott is néhány résztvevővel november 22-én. A pápa szerint az esemény a fiataloknak biztosít hangot és arra biztatta őket, hogy legyenek bátrak zenéjükben.

„A karácsony szépsége mutatkozik meg az őszinte szeretet apró gesztusainak megosztásában. (Ez pedig) nem elidegenítő, nem felületes és semmitmondó. Éppen ellenkezőleg: kitágítja szívünket” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő megköszönte a résztevőknek, hogy vállalják a karácsonyi verseny kihívását. Záróbeszédében pedig Szent Pál szavaival búcsúzott:

„A világnak, amelyben élünk, szüksége van a szépségre, hogy ne süllyedjünk kétségbeesésbe.”

Végül megköszönte a fiatal művészeknek és előadóknak, hogy nem feledkeztek meg őrzői lenni ennek a szépségnek, amely az Úr születését a szeretet, a szolgálat és a megosztás mindennapi gesztusában ragyogtat meg” – jegyezte meg a pápa.

Forrás: Aleteia.org, ChristmasContest.com

Kiemelt képünkön: Vatikánváros. A betlehemi jászol részlete, miután ünnepség keretében felkapcsolták a karácsonyfa és a betlehem fényeit a vatikáni Szent Péter téren 2020. december 11-én. Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre