Ferenc pápa a ciprusi ortodox egyházfővel találkozott

Ferenc pápa megbeszélést folytatott Cipruson a helyi görög ortodox egyház vezetőjével, II. Kriszosztomosszal a katolikus Nyugat és az ortodox Kelet közötti ideológiai és politikai megbékélés elősegítésének céljával.

A zárt ajtók mögötti tanácskozás után a katolikus egyházfőt meghívták, hogy találkozzék a görög ortodox egyház legfőbb döntéshozó szerve, a szent szinódus tagjaival.

Ferenc pápa a találkozón sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a történelem az ezeréves egyházszakadás következtében milyen „mély barázdákat” vájt katolikusok és ortodoxok közé.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy közös jótékonysági együttműködéssel, oktatási programokkal és az emberi méltóság elősegítését célzó erőfeszítésekkel a katolikusok és az ortodoxok újra felfedezhetik a köztük lévő testvériséget.Bár a ciprusi ortodox közösség lélekszáma csak 800 ezer körül van, ciprusi egyházvezetők kiemelték, hogy a szigetország a „kapu szerepét” töltötte be a kereszténység nyugati elterjedésében. Pál apostol 45-ben térítette át keresztény hitre Ciprus akkori római kormányzóját, a keresztény vallás ekkor kezdett el terjedni a szigeten.

Ferenc pápa háromnapos látogatásának a középpontjába emelte, hogy Ciprus milyen sok szálon kötődik a kereszténység gyökereihez.

Elemzők korábban kiemelték, hogy II. Kriszosztomosz várhatóan felveti a ciprusi keresztény kegyhelyek pusztulásának problémáját is a katolikus egyházfőnek, abban bízva, hogy a pápa politikai befolyása esetleg lendületet adhat a sziget újraegyesítését célzó tárgyalásoknak is.

Ciprus 1974-ben, a görögországi katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béketárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

A pápával tartott találkozón elmondott beszédében II. Kriszosztomosz az elkeseredettségének adott hangot a sziget megosztottsága miatt.

Az 1974-es török invázióra úgy utalt, mint ami „rosszabb volt még az Attila hun király vezette 5. századi hadjáratoknál is”. A ciprusi ortodox egyházfő szerint a törökök etnikai tisztogatást követtek el azzal, hogy elűzték a görög ciprusiakat a sziget északi részéből, ahova aztán törököket telepítettek be. II. Kriszosztomosz kiemelte: nemcsak lelki támogatást várnak a katolikus egyházfőtől, hanem „aktív segítségnyújtást” is.

Ferenc pápa pénteken még ökumenikus imát tart és bevándorlókkal találkozik Cipruson, majd tovább indul Görögországba.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Ferenc pápa és Khrüszosztomosz érsek, a ciprusi ortodox egyház feje látható a nicosiai ortodox székesegyházban rendezett szinóduson 2021. december 3-án. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Iratkozzon fel hírlevelünkre