NATO-főtitkár: Még nincs vége a válságnak a fehérorosz határon

Még nincs vége a migránsválságnak Fehéroroszország és az Európai Unió határán, ahol még mindig többen megkísérelnek átjutni a határon, még ha kevesebben is, mint korábban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a lett közszolgálati tévének adott interjújában, amelyről a dpa hírügynökség számolt be.

Stoltenberg pénteki brüsszeli sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy egyeztetés folyik a tagországok külügyminisztereivel a lett, litván és lengyel határszakaszt érintő krízisről. A helyzetet csütörtökön megvitatta Andrzej Duda lengyel elnökkel, továbbá vasárnap Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével együtt Lettországba és Litvániába utazik, hogy a helyi vezetőkkel tárgyaljon – tette hozzá. A NATO külügyminiszterei kedden és szerdán tanácskoznak Rigában. A lett tévének adott interjút szombat este sugározták.

„Ébernek kell lennünk, lankadatlan figyelemmel kísérni az eseményeket, és egyértelmű nyilatkozatokat tenni ezekkel kapcsolatban” – jelentette ki Stoltenberg.

Ismét elmondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere kihasznál ártatlan embereket, ami szerinte cinikus és embertelen stratégia. A NATO szolidáris minden érintett szövetségesével (Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal) – szögezte le.

Az ukrán határhoz közeli jelentős orosz csapatösszevonásról szólva a főtitkár az interjúban felszólította Moszkvát, hogy tanúsítson önmérsékletet és cselekedetei legyenek átláthatók. Pénteken így nyilatkozott: a NATO-szövetségesek nyitottak a párbeszédre Oroszországgal, „sajnálatos, hogy a moszkvai vezetés megszakította velünk a diplomáciai kapcsolatot – mert a párbeszédre most nagy szükség lenne”.

 

(MTI)

Tovább feszítik a húrt a fehéroroszok

 

Varsó szerint Minszk aktívan támogatja a migránsok határátlépési kísérleteit

 

Lukasenka színei

Kiemelt képünkön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédet mond a NATO-Ipari Fórumon Rómában 2021. november 18-án. MTI/AP/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre!