Még kirakatembernek sem jó: szinte meg sem említik Márki-Zay nevét a baloldalon

Újra és újra kiderül, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt valójában teljesen súlytalan politikailag. Számos tény mutat abba az irányba, hogy nincs komoly támogatottság mögötte a baloldali pártok részéről, de a balliberális oldal megmondóemberei is sorra fejezik ki nemtetszésüket a hódmezővásárhelyi polgármester egy-egy megnyilvánulása kapcsán. Ráadásul mivel pártja sincs, ezért ő maga is kénytelen a baloldali pártokhoz igazodni, betagozódni a Gyurcsány-vezette baloldalba.

Kinevetik, kritizálják, meg sem említik Márki-Zay Pétert a baloldalon, egyre több jel mutat arra, hogy politikailag teljesen súlytalan, még azok között is, akinek a miniszterelnök-jelöltje.

Mióta Márki-Zay Péter a baloldali szivárvány-koalíció miniszterelnök-jelöltje, számtalan kritika érte saját oldaláról.

De a legszembetűnőbb, hogy még csak megemlíteni sem szeretik a baloldalon.

Érdekesség, hogy mióta a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldal miniszterelnök-jelöltje, azóta a baloldali képviselők 105 alkalommal szólaltak fel a Parlamentben (44 napirenden kívüli felszólalás, 8 interpelláció, 32 szóbeli kérdés, 21 azonnali kérdés), és ezek közül

mindössze három alkalommal mondták ki a nevét.

Összevetésül, a két előválasztási forduló között 26 alkalommal hivatkoztak a másik két jelöltre, Dobrev Klárára 10 alkalommal, Karácsony Gergelyre pedig 16 alkalommal.

Meg sem akarják említeni Márki-Zay Pétert a baloldalon MTI/Mohai Balázs

Márki-Zay megnyilatkozásait látva, nem is csoda, hogy kényelmetlen a baloldali pártok számára. Legutóbb a Momentum frissen megválasztott elnöke, a liberális EP-képviselő, Donáth Anna bírálta saját miniszterelnök-jelöltjének alkalmatlanságát. Mint fogalmazott, amióta Márki-Zay a miniszterelnök-jelölt, vagyis „az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat.”

De ugyanígy kritikával illette a hódmezővásárhelyi polgármester plakátkampányát is. Mint mondta, „hibának tartja”, hogy így kommunikál Márki-Zay a témáról. Úgy fogalmazott: „Meg kell tudnunk oldani, hogy ne mindenki a saját íze-kedve szerint kezdjen el különböző kampányokat, hanem legyen egy közös üzenet, legyen közös a mondanivalónk, és utána mindenki a saját hangján tudja azt a saját választói felé továbbadni.”

Nem kritizálták, hanem egyenesen kinevették Márki-Zayt Péter baloldali újságírók is. Stumpf András és Dull Szabolcs az ATV-ben jelezte, hogy nevetségesnek tartja a miniszterelnök-jelölt akcióját, amikor az állítólagosan a lejáratására készült dokumentumokat mutatta be. Erről Deák Dániel politológus is közzétett közösségi-oldalán egy videót.

De még azokat is megosztja Márki-Zay, akik még kíváncsiak rá. Arról még a balliberális sajtó is beszámolt, hogy vannak, akik nem tűrik a miniszterelnök-jelölt homofób megnyilatkozásait. Amikor Márki-Zay Brüsszelben tartott néhány tízfős „közönség-találkozót”, szóba hozta mások szexuális irányultságát is. Akkor még az ott megjelent érdeklődők között is volt, aki bekiabált, hogy „azért az nem volt oké”.

Jól látható tehát, hogy

Márki-Zay Péter körül fogy a levegő.

Ráadásul azon kívül, hogy nincs megemlíthető támogatottsága még a sajátjai körében sem, Gyurcsány Ferenc, a baloldal valódi irányítója már hetekkel ezelőtt kijelentette, mindegy, hogy ki a miniszterelnök-jelölt, úgyis a DK dönt a miniszterelnök személyéről egy esetleges baloldali győzelem esetén.

A bukott miniszterelnök még októberben, az ellenzéki előválogató második fordulója után tett közzé egy videót, amiben tisztázza: az a lényeg, hogy kinek lesz a legnagyobb frakciója jövőre a parlamentben, nem az, hogy ki nyerte az előválasztást. Mint fogalmazott: Valójában parlamenti helyekért küzdünk, és ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt. Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend.

Ezek után az is nyilvánvaló, hogy

Márki-Zay Péter politikai csapdába került.

Mivel a baloldali pártok elutasítják kommunikációs irányvonalát, ezért ő lesz kénytelen alkalmazkodni a pártokhoz, a fő irányvonalat pedig a legnagyobb párt, a DK és annak vezetője, Gyurcsány Ferenc jelöli ki.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre!