Adventi koszorúkkal is gyűjtenek a Lea Otthonnak

Adventi koszorúkkal is gyűjtenek adományokat a Lea Otthon Családok Átmeneti Otthona javára a családszervezetek, amelyek közös koszorúkészítést tartottak Budapesten, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szervezet épületében Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a jótékonysági gyűjtés fővédnöke részvételével.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége évek óta csatlakozik a családszervezetek adventi jótékonysági adománygyűjtéséhez, idén lányával, Áder Júliával együtt saját készítésű adventi koszorúkkal és díszekkel is hozzájárulnak a kezdeményezéshez. Az adventhez hozzátartozik a készülődés, várakozás időszaka – hangsúlyozta Herczegh Anita a szerdai sajtótájékoztatón, kiemelve: tavaly mintegy hatvan koszorút készítettek, idén is csaknem ennyi fog elkészülni.

Mint mondta, nemes cél, hogy támogassuk a bántalmazott anyákat, és hozzájáruljunk ilyen módon is egy új anyaotthon kialakításhoz.

„Minden olyan kezdeményezéshez csatlakozom, amely fontos célt szolgál, főként, ha családokról és gyermekekről van szó. A család a társadalomban alapvető fontosságú, ha családok rendben vannak, akkor a társadalom is jól tud működni”

– hangsúlyozta a köztársasági elnök felesége. 

Idén mintegy harminc hazai családszervezet csatlakozott az adventi vásárhoz és gyűjtéséhez, amelyet immár hatodik alkalommal rendeznek meg – hangsúlyozta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója. Mint mondta, az adventi gyűjtés teljes bevételét egy új családi otthon kialakítására szánják, hogy a bántalmazás elől menekülni kényszerülő édesanyák gyermekeikkel biztonságot nyújtó menedékre találjanak. Mint mondta, a koszorúk az esemény Facebook-oldalán érhetők el, adománygyűjtés pedig adjukossze.hu oldalon zajlik.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke arról beszélt, hogy a magyarországi családszervezetek a mostani gyűjtés mellett együttműködnek a családpolitika alakításában is. A szervezetek sok inspirációt és javaslatot tesznek azért, hogy hazánkban hatékony családpolitika működhessen. 

A Lea Otthon már 15 éve segíti a nehéz szociális körülményekből érkezett fiatal édesanyákat, akik többsége súlyos bántalmazás, életveszélyes fenyegetések elől menekülve keresi fel az intézményt.

A családszervezetek adventi akciója 2016-ban indult, a Ficsak a gyűjtést minden évben több szervezettel karöltve rendezi meg. A befolyt összegből évről évre segítséget nyújtanak egy olyan szervezetnek, amelynek munkája kiemelkedően fontos a kisgyermekek életében. 2018-ban a siket és nagyothalló, 2019-ben a szívbeteg gyermekeket, 2020-ban pedig a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot támogatták a gyűjtés által.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a jótékonysági gyűjtés fővédnöke, Király Nóra, a Ficsak alapítója és Kardosné, Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke látható a családszervezetek jótékonysági célú adventi koszorúkészítésén a KINCS budapesti központjában 2021. november 24-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre