Kanadában elhallgattatnák az Iszlám Állam ellen küzdő Nobel-békedíjast

Nobel-díjas

Szeptemberben ötezer könyvet távolítottak el a kanadai iskolák polcairól, mivel azok károsak lehetnek a diákokra nézve. A könyvek között voltak a Nobel-békedíjas Nadia Murad könyvei is, aki 2018-ban a Yazidik jogaiért folytatott küzdelméért kapott kitüntetést. Murad az ellen az Iszlám Állam ellen harcol, amelynek katonái hónapokon keresztül szexuális rabszolgaként tartották fogva. Ennek ellenére a torontói iskolatanács szerint jelenléte és munkássága iszlámellenes hangulatot válthat ki a diákokból, ezért tiltólistára került.

Már a megjelenése is iszlámellenességre buzdítja a diákokat

Nadia Murad felkérést kapott, hogy előadást tartson egy 13–18 éves gyerekeknek rendezett író-olvasó találkozón. A rendezvényen több iskola diákjai is részt vettek volna, azonban a helyi iskolatanács utólag úgy döntött, nem engedélyezi a gyerekek részvételét a programon. Döntésüket azzal indokolták, hogy Nadia jelenléte iszlámellenes gondolatokat ébreszthet a diákokban.

Az esemény szervezője, Tanya Lee meglepődéséről beszélt a The Globe and Mailnek adott interjúban. Elmondta, az iskolatanács nemrég azzal kereste meg, hogy a diákok nem fognak részt venni a szeptemberre tervezett eseményen. Az indok pedig Nadia Murad legújabb művének megjelenése volt: Az utolsó lány: fogságom története és harcom az Iszlám Állammal. A könyv az iraki lány három hónapos – az Iszlám Állam katonáinál eltöltött – fogságáról szól, melynek során a lányt tizenhárom férfi bántalmazta szexuálisan napi szinten. 2014-ben, az akkor huszonegy éves lánynak sikerült végül megszöknie, és Európába menekült, ahol azóta is a Yazidik jogaiért és az Iszlám Állam ellen küzd.

„Az Iszlám Állam nem egyenlő a vallással”

Tanya Lee elmondása szerint megütközött azon, hogy Kanadában így kezeljenek egy, a jogaiért harcoló nőt. Üzenetben megírta Helen Fishernek, hogy az Iszlám Államot és az iszlám vallást miért nem említhetjük egy lapon. A The Globe and Mail idézi az üzenetet, amelyben Lee azt írja: „Az Iszlám Állam egy terrorszervezet. Semmi köze a legtöbb muzulmán emberhez. A torontói iskolatanácsnak tisztában kéne lennie a különbséggel.”

Az üzenetre válaszul Helen Fisher mellékelt egy másolatot a tanács politikai alapokmányából, amely meghatározza, milyen könyvek lehetnek az iskolákban. A The Globe and Mail vele is felvette a kapcsolatot, Fischer azonban átdobta a labdát Ryan Birdnek, az iskolatanács szóvivőjének. Bird elmondta, hogy Nadia Murad művét az előírásoknak megfelelően, a szempontokat figyelembe véve a tanács több tagja is átnézte. Végül hozzátette: „Reméljük, a szerző következő könyvét már el tudjuk fogadni a szabályok értelmében.”

Forrás: Valeurs Actuelles

Kiemelt képünk forrása a Wikipédia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!