Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni gyermekhátizsák vásárlásakor?

A gyerekhátizsák kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Különösen, ha hosszútávra tervezne, márpedig miért ne tenne így. Szerencsére akadnak olyan jellemzők, amik nagyszerű iránymutatóként szolgálhatnak a termékek dzsungelében.

Mi a cél?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen célból keres zsákot gyermekének? Iskolatáska után kutat, amibe akár több tíz kilónyi holmi is eredményesen bezsúfolható? Edzőtáskára hajt, amibe belefér minden fontos ruhadarab és kiegészítő, amire csak lurkójának szüksége lehet? Esetleg mindennapi variációt keres, aminek nem a túlpakolása, hanem inkább a kisugárzása a lényeg?

Azért kifizetődő taktika a nulladik lépésben letisztázni a célokat, mert így egyértelművé válhatnak azok a tulajdonságok, amik egyszerűen nem szenvedhetnek csorbát.

A CCC széles választékában a fent megemlített kritériumok mindegyikének találhat megfelelő modellt, sőt még ezeken túl is bőven akadnak alternatívák. A kínálat foghíjasságától tehát egy percig sem kell tartania.

A kényelem vagy a látvány a fontosabb?

Örök dilemma ez, s nemcsak a gyermekeknek szánt kiegészítők vásárlásakor. Vajon mi a lényegesebb, pláne hosszútávon? A mindenre kiterjedő praktikum, vagy a szemeket gyönyörködtető esztétikum? Vajon élvezhető-e az a táska, ami ugyan komfortos, de nem túlságosan szép? Vagy fordítva, ami bár kényezteti a szépérzéket, de a legkevésbé sem praktikus?

A kérdések feltevéséből talán látszik, hogy eleve téves az az elgondolás, hogy a hasznosság és a sugárzó megjelenés bármelyike felett pálcát kell törni. Mert hogy egyáltalán nem. Akkor kerek egész a történet, ha mind a kettő teret-helyet kaphat, mégpedig egyenlő mértékben.

A gyerek hátizsák esetében a praktikusság nemcsak a kényelmes viseletet jelenti, hanem a maximális strammságot is. Hiszen a legnagyobb odafigyelés mellett sem kerülhetőek el a sérülések, ide-oda dobódások, leesések, magyarul jó, ha a táska, amennyire csak lehet bírja a gyűrődést.

Az, hogy mi számít gyermeki szemmel tetszetősnek abszolút egyénfüggő, ildomos ezért gyermekére bízni a döntést. Ha meglepetésnek szánná a vásárlást, akkor a CCC kínálatából online könnyedén berendelheti azt a variációt, amiről úgy véli megfelelő. Viszont ha az a véleménye, hogy gyerkőcének sokat számítana a személyes tapasztalat, az érintés, felpróbálás élménye, akkor az ország számos pontján ez egyszerűen megoldható.

Mitől válik kényelmessé egy hátizsák?

A kérdés kicsit esetlennek tűnhet, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy megéri közelebbről is ránézni a komfortosságra és annak tényezőire, mert nem mindig evidens, hogy melyek a legfontosabb jellemzők.

A párnázottság, béleltség rengeteget jelent. A vállpántok kialakítása akkor praktikus, ha nem vágnak, még nagy súly, vagy hosszú időn át tartó cipelés esetén sem. A paraméterezhetőség olyan előny, ami szintén felülmúlhatatlan. Ráadásul így, egyetlen táska akár éveken át jó szolgálatot tehet, hiszen ahogy a gyermek nő, úgy változtathatók például a zsák pántjai stb.

A kényelemhez szorosan hozzátartozik az optimális elosztás. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a megfelelő súlyeloszlás úgy borítékolható, ha a táska belsejében akadnak különálló fakkok, cipzáras részek, ahova könnyű a be- és elpakolás.

Ha ezek stimmelnek, akkor minden adott az örömteli, komfortos és egyben praktikus hordáshoz. A végére egy jótanács: érdemes a hátra pakolt súlymennyiséget amennyire lehetséges leredukálni a vázrendszer optimális fejlődésének érdekében.

(X)