Novák: ez a kormány a családok kormánya

Ez a kormány a családok kormánya, ezért minden döntésében a családok érdekeit igyekszik szem előtt tartani - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Népjóléti bizottságának keddi ülésén.

Cél a családtámogatások bővítése

A kormány intézkedéseinek célja, hogy hozzájáruljanak a vágyott magyar gyermekek megszületéséhez. A szülők továbbá minél jobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket – mondta Novák Katalin. Hozzátette: a kormány eltökélt szándéka mindig az volt, hogy a családtámogatásokat folyamatosan bővítsék és ezt vállalták a koronavírus-járvány idejére is. Arra is kitért, a kormány nemcsak az anyagi támogatásokat tartja fontosnak, hanem a családbarát környezet kialakítását is.

A kormány családpolitikai intézkedéseit sorolva kiemelte a 10 millió forintos, kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönt, a babaváró támogatást, amelyet már 200 ezer pár vett igénybe. Emlékeztetett arra, hogy a kölcsönt részben vagy teljes egészében elengedik, ha „gyermekek érkeznek a családba”. A kormányt minden döntésénél az az elv vezérli, hogy a választás szabadságát megadja a családoknak. Azért hogy úgy szervezhessék az életüket, ahogy számukra a legideálisabb – hangoztatta Novák Katalin. Beszámolójában kitért arra is, hogy ma Magyarországon 300 ezer egyszülős családban félmillió gyermeket nevelnek. Őket segíti egyebek mellett a tartásdíj állami megelőlegezésének bevezetése.

Szja visszafizetés

Az idei év fontos döntésének nevezte, hogy a befizetett személyijövedelem-adót (szja) – egy meghatározott határig – visszafizetik a gyermekeket nevelőknek. Ez mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent csaknem 2 millió szülőnek. A fontos intézkedések között említette még, hogy januártól bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig, „nagyságrendileg 400 ezer forintig”.

A miniszter szerint a magyar családpolitika elismertségét jelzi az egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés. Több országban pedig már nyíltan hivatkoznak arra, hogy hasonló intézkedéseikhez innen „merítik az ihletet”. Novák Katalin a javuló demográfiai mutatókat elemezve azt mondta, míg korábban öt vágyott gyermekből csak egy született meg, most már ötből négy születik meg. Magyarországon 27 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv (termékenységi mutató). Ez az Európai Unióban a legmagasabb emelkedés – tette hozzá. A házasságkötések száma is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben – csaknem a duplájára – az EU-ban 2010 óta, és a női foglalkoztatottság is nálunk emelkedett legjobban – hangsúlyozta.

13. havi nyugdíj

A miniszter ismertetése szerint 500 milliárd forint pluszkifizetést kaptak a nyugdíjasok. A 13. havi nyugdíjon kívül, 22 ezer milliárd forintot fordítottak családtámogatásokra 2010 óta. Összességében 3,5-szeresére emelték a családtámogatásokat 2010-hez képest. Jövőre ez az adat a GDP 6,2 százalékát éri el, „ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas, ez a legmagasabb a világon, amennyit mi a családtámogatásokra fordítunk” – fogalmazott. Közölte azt is, hogy 2010 és 2022 között „csak az adóból megtakarított összeg” 4 ezer milliárdos megtakarítást jelent a magyar családoknak.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány döntése értelmében jövő februárban teljes összegben kifizetik a 13. havi nyugdíjat.

„Tehát visszavezettük a 13. havi nyugdíjat és jövő februárban ez a 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő (…) is megkapja a 13. havi nyugdíjat”

– mondta.

Javuló demográfiai mutatók

Novák Katalin szerint az, hogy a magyar kormány a versenyképesség megőrzése mellett tudta a családtámogatásokat növelni. Ennek köszönhetően javultak a demográfiai mutatók, „egy olyan recept, ami izgalmas lehet mások számára is”.

Kovács Sándor (Fidesz) képviselő kérdésére a miniszter azt közölte, az otthonfelújítási támogatások esetében az látszik, hogy ezeket a vidéki magyar lakosság nagyobb arányban veszi igénybe, mint a budapestiek. Hozzátette: falusi csokot eddig 26 ezer család kapott. Lukács Lászlónak (Jobbik) a gyerekes családok szja-visszatérítésére vonatkozó kérdésére Novák Katalin azt mondta: „mindenki, akinek van fennmaradó befizetett szja-ja, az vissza fogja kapni a felső értékhatár mértékéig”.

(MTI)

Kiemelt képünkön Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszél éves meghallgatásán Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2021. november 16-án. Mellette Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára és Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre