A csúnya oroszok nem adnak elég gázt, elég olcsón

Nyugat-Európának. Pedig a derék és gazdag nyugati országok 2014 óta teli szájjal és különféle szankciókkal próbálják el- és befeketíteni Putyinékat.

Azt most hagyjuk, hogy Bidenék csupán szívjóságból tolják-e tele fegyverrel Ukrajnát, és azt is hagyjuk, hogy mit szólnának egy esetleges hasonló buzgalomhoz az oroszok részéről az USA határai mentén. Hagyjuk, mert Amerikának nem kell orosz gáz, míg az autó(-összeszerelő)ipar lélegeztetőgépén kevélykedő Nyugat-Európának – igen.

Szóval, derék és gazdag európai komáink immár hét esztendeje az alábbiakkal igyekeztek haverságba kerülni Oroszországgal:

  • A szocsi G8-csúcs helyett 2014. június 4–5-én G7-találkozót tartottak Brüsszelben. Azóta a találkozók a G7-folyamat keretében folytatódnak.
  • Támogatták az Oroszországnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és a Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA) való csatlakozásáról szóló tárgyalások felfüggesztését (ez utóbbi különösen okos húzás volt).
  • „Diplomáciai intézkedéseket” foganatosítottak.
  • Egyéni korlátozó intézkedéseket vezettek be (vagyon befagyasztása és utazási korlátozások).
  • Gazdasági szankciók bevezetése mellett korlátozzák a gazdasági együttműködést.
  • Korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az EU elsődleges és másodlagos tőkepiacaihoz.
  • Korlátozzák az orosz hozzáférést bizonyos érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz, amelyek olajtermelésre és -kutatásra használhatók…

A lista korántsem teljes.

Az orosz lista ezzel szemben meglehetősen rövid: korlátozzák az olcsó földgáz-hozzáférést.

Csókolom.

A kialakult helyzetben nagyon együttérzek a németekkel, osztrákokkal. Több évtizednyi tapasztalatom van, tudom milyen az, amikor próbára van téve a vásárlóerő. És ezzel sok millió honfitársam van így. A bennem felhorgadó részvét fájdalmát némileg enyhíti, hogy nyugati felebarátaink ezt első ízben tapasztalják.

A megoldás talán az lenne, hogy megkérik az USA-t, építsen már Texasból Ostendéig egy gázvezetéket további, soha vissza nem fizetős kínai hitelekből.

Megoldás lehet még az is, hogy megbocsátják az oroszoknak azt, hogy nem csinálnak homokozót a nagyvárosaikból, hogy – amúgy a kárpátaljai magyarsággal rendkívül szemét módon bánó – Ukrajna nem lovagolhat velük szemben kivont karddal a szőnyeg alatt, és egyáltalán…, magasról nem érdekli őket Ursula, Angela meg a többi lüke női, vagy férfi díva a brüsszeli káderetetőben.

A szerző további írásai itt olvashatók.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Iratkozzon fel hírlevelünkre