1956 legfőbb üzenete az antikommunizmus

Újat írni 1956-ról ennyi év múltán szinte lehetetlen vállalkozás. Ha mégis lehetséges, az a történelemtudomány dolga, nem a publicistáé. Sokat, sokszor írtam már az ünnep jelentőségéről én is. Ezért aztán a legfontosabb dolgunk október 23. kapcsán nem is az, hogy valami nóvumot tárjunk elő. Sokkal inkább az, hogy megőrizzük magunknak, és ne engedjük, hogy azt a baloldal kisajátíthassa.

A Sztálin-szobor feje (Forrás: Fortepan.hu)

Még manapság is gyakorta felmerülő gondolat és érv, hogy az 1956-os események valójában baloldali ihletésűek voltak. A budapesti fiatalok, mondják ők, megelégelték a rendszer hiányosságait, és belekezdtek volna az igazi szocializmus felépítésébe. Hiszen rengeteg munkás volt közöttük. Sőt, még a rendszer fundamentumaival sem volt gondjuk, csak a vezetés visszásságaival.

No, ha valami ellen küzdenünk szükséges, akkor az ilyen megközelítések ellen. 1956 veleje, alapja és sugárzó tanulsága az antikommunizmus és a szuverenitás óhajtása. Nem rendszerhű gondolatoké, hanem annyi: ruszkik haza. Nem megreformált szocializmus, hanem fegyveres harc a demokráciáért.
És ehhez persze mindig hozzátehetném: nem Nagy Imre, hanem Mindszenty József. Nem Maléter Pál, hanem a pesti srácok.

Idén különösen érdekes ez a dátum, hiszen a forradalom kirobbanásának 65. évfordulójára emlékezünk, egyben a 2006-os rendőrterror 15. évfordulójára is. Sőt, ezen a napon lesz a Békemenet is. És ugyanezen a napon, a Békemenet végállomásától nem messze tartanak közös tüntetést az ellenzéki pártok. A metamorfózis végbe ért, a szörnyszülött előttünk áll: a Jobbik elnöke azon a színpadon mond beszédet 2006 évfordulóján, ahol Gyurcsány felesége is felszólal.

Én már csak azt nem értem, hogy Ferit miért kell ilyen csúfosan lehagyni a színpadról. Hadd szóljon már nagyot!

Budapesten, a Köztársaság térről indulva a Blaha Lujza térig csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel 2006. október 6-án

A Jobbik legendája, ami 2006-ban született, amikor Gyurcsány pribékjei verték őket is, most abban teljesedik ki, hogy a párt elnöke Gyurcsány egyik leghűségesebb szolgája. Mit szólnak ehhez a 2006-osok? Milyen érzés lehet nekik ezt látni? Az SZDSZ anno legalább elég sokat nyert az árulással, de ezeknek a Hegedűs hadnagyoknak mi marad? Ha esetleg győznek, egy-két minisztérium? Az igen, ezért megérte mindenkit hátba szúrni.

Emlékezzünk 1956-ra, és emlékezzünk 2006-ra is. Ha felismerjük azonos tanulságaikat, nagy baj 2022-ben sem lehet.

 


A Vélemény rovatban olvasható írások, valamint interjúalanyaink véleménye nem feltétlenül tükrözi a Vasarnap.hu szerkesztőségének álláspontját.

'Fel a tetejéhez' gomb