Történelmi léptékű iskolafejlesztési program

Történelmi léptékű iskolafejlesztési programot valósít meg a magyar kormány, az ország különböző pontjain mintegy 300 milliárd forintot fordít oktatási intézmények megújítására - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Keszthelyen, egy iskola felújításáról tartott sajtótájékoztatón.

A Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolát mintegy 9 milliárd forint értékben fejlesztik. A tervekhez, valamint a műszaki előkészítő feladatok elvégzéséhez csaknem 2,3 milliárd forint támogatást biztosított a kormány – közölte Schanda Tamás. A támogatásból részben korszerűsítik az oktatási intézmény épületét, eszközparkját. Emellett megvásárolták a szomszédos területen található műemlék Reischl-sörházat, így lehetőség lesz multifunkcionális sportcsarnok és uszoda építésére, valamint közösségi terek kialakítására is.

Az államtitkár felidézte, az iskola alapkövét 1872-ben tették le. Az intézményt a kommunisták 1948-ban államosították, és csak a rendszerváltás után, 2004-ben kerülhetett vissza az egyházhoz.

Udvardy György veszprémi érsek kiemelte: a kormányzat, az önkormányzat, az egyház és a régió szereplőinek együttműködésével reális igények megvalósítása kezdődhet el Keszthelyen. Olyan épületegyüttest szeretnének kialakítani, amely „a teremtett világ védelmét szem előtt tartva”, a városban és a környéken élők számára is magas színvonalú infrastrukturális feltételeket biztosít – fűzte hozzá.

A Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működõ keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola, az intézmény fejlesztéséről tartott sajtótájékoztató napján, 2021. október 19-én. Az oktatási intézményt 9 milliárd forint értékben fejlesztik. A tervekhez, valamint a műszaki elõkészítő feladatok elvégzéséhez közel 2,3 milliárd forint támogatást biztosított a kormány. A fejlesztés részeként megvásárolták a szomszédos területen található műemlék Reischl-sörházat, így lehetőség lesz multifunkcionális sportcsarnok és uszoda építésére, valamint közösségi terek kialakítására is. MTI/Varga György

Kifejtette, hogy a multifunkcionális sportcsarnokot és a megújuló közösségi tereket a város közössége előtt is megnyitják; az uszodakomplexum a térségben élő 4 ezer gyermek fogadására ad lehetőséget, tanítási idő kívül pedig a város és a régió sportegyesületei is igénybe vehetik; a csarnok multifunkcionális kialakítása lehetővé teszi zenei és kulturális programok megtartását, városi események megrendezését.

A multifunkcionális sportcsarnok a város lakossága, valamint sport- és civil szervezetek számára is lehetőségeket nyújt – hangsúlyozta Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere.

Manninger Jenő (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: Keszthelynek szüksége van arra, hogy az oktatási intézmények fejlődjenek, a beruházás pedig tovább gazdagítja a városközpontot.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára látható a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, az intézmény fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2021. október 19-én. Mellette Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Udvardy György veszprémi érsek, Nagy Bálint polgármester és Őry Gábor iskolaigazgató látható. MTI/Varga György

Iratkozzon fel hírlevelünkre