Ultrahang a nyílt utcán

Történt, hogy egy 15 éves fiatal lány Ana, részt vett „A nőkért és az életért” elnevezésű életvédő felvonuláson, október 3-án. Majd vállalkozott rá, hogy a nyílt utcán ultrahangfelvételt készítsenek a 38 hetes babájáról. A felvételen jól hallható a tinédzser babájának a szívverése, amely megindítóan pulzál és hirdeti az élet mindenek feletti szentségét.

Az első ultrahangfelvételt, sosem felejti el az ember – A kép forrása: Unsplash

Amikor először megpillantjuk

Nincs annál meghatóbb és bensőségesebb pillanat, mikor egy édesanya először meglátja a hasában növekvő kisbabáját az ultrahangfelvételen. Keresi az ismerős vonalakat, a kezet, a lábat, az arcot. Próbálja megfejteni, hogy fiú-e vagy leány a pici. Minden reakciónál kérdőn néz az orvosra, hogy vajon minden rendben van-e a csöppséggel? Ha szerencséje van és épp jó pozícióban van a baba, még egy fotó is készülhet róla, amit később boldogan mutogathat a szeretteinek.

Ezek olyan pillanatok, amelyekre mindig emlékszik az ember. Amelyek újra és újra megríkatják és elérzékenyítik. Amelyeket csak családunkkal, esetleg barátainkkal osztunk meg. De Mexikóban egy édesanya vállalta, hogy az egész világnak megmutatja születendő gyermekét és annak dobbanó szívhangját, egy nyilvános ultrahangvizsgálat keretében. A nyílt utcán, kamerák kereszttüzében.

A 15 éves Ana bátor lépése

Történt ugyanis, hogy egy 15 éves fiatal lány Ana, részt vett „A nőkért és az életért” elnevezésű életvédő felvonuláson, szabad akaratából, a szülei beleegyezésével. Majd vállalkozott rá, hogy a nyílt utcán ultrahangfelvételt készítsenek a 38 hetes babájáról – derült ki az ACI Prensa írásából.

A felvételen jól hallható Ana babájának a szívverése, amely megindítóan pulzál és hirdeti az élet mindenek feletti szentségét.

Az október 3-i életmeneten Mexikóvárosban több mint 300 000, országszerte pedig mintegy egymillió ember vett részt. Az ultrahang-akcióról készült felvétel felkerült a Twitterre, és vírusként söpört végig a világhálón. Köszönhetően a felbőszült abortuszaktivistáknak, akik pocskondiázó posztok kíséretében osztották meg azt. Pechükre, épp az ellenkezőjét érték el vele, ugyanis a videó több mint 4,1 millió emberhez jutott el a csak a Twitteren, és alig több mint 24 óra alatt, több mint 860 ezerszer retweetelték.

Az abortuszpárti aktivistákat nem hatotta meg a videó, sőt mélységesen felháborodtak az akción. Cirkuszi mutogatásnak, öncélú felhasználásnak minősítették az ultrahangvizsgálatot.

Cirkuszi mutatványos?

A Las Brujas del Mar elnevezésű radikális feminista csoport kijelentette: „Mexikó az az ország, ahol a világon a legnagyobb mértékű a gyermekek szexuális zaklatása és a tinédzserterhesség. Miért kéne ezt ünnepelni, felhasználva egy kislányt, mint egy cirkuszi mutatványost? Ez undorító!” – olvasható az Aleteia cikkében.

Guillermo Rafael Santiago Rodríguez, a Mexikói Ifjúsági Intézet főigazgatója is csatlakozott a kritikákhoz. „Semmi megindító nincs abban, hogy egy terhes tinédzsert ultrahangvizsgálatnak vetnek alá, sőt inkább aggasztó. Ne normalizáljuk az ilyen képeket, nem vallási ideológiákról van szó, hanem a jogokról”. Zavarodott gondolatok ezek, egy feldúlt embertől.

A lüktető élet csodáját hirdető felvétel, az élet természetes rendje, mi más lenne, ha nem a normalitás? Talán a halált, vagy a gyilkolást kellene piedesztára emelni?

Hiteltelen narratíva

Dühük abszolút érthető, hiszen a nyilvánosan elvégzett ultrahangvizsgálat hiteltelenné tette narratívájukat. Ugyanis a képek és hangok egyértelműen megmutatták, hogy a meg nem született gyermekek is ugyanolyan emberi lények, mint bárki, akiknek igenis joguk van az élethez.

Amíg a kis „sejtcsomó” hazugsága mögé rejtették, az abortuszipar embertelen gyilkolását, addig sokkal egyszerűbb volt elhitetniük az emberekkel, hogy nem követnek el bűnt, mikor elvetetik a gyermeküket.

Eddig szigorúan büntették

A választott abortusz a terhesség 12. hetéig legális Mexikóvárosban, valamint Hidalgo, Oaxaca és Veracruz államokban. Az ország többi részén illegális az abortusz, ez alól kivételt képez a nemi erőszak ténye, valamint, ha az anya élete veszélyben van. A büntetések és a törvények hatálya államonként eltérő.

Arturo Zaldívar Lelo de Larrea, a mexikói Legfelsőbb Bíróság elnöke – A kép forrása: Catholic News Agency

Megnyíltak a sorompók a legális abortusz előtt

A szeptembert sokan a gyász hónapjának tartják Mexikóban. Ugyanis szeptember 7-én és 9-én a Nemzet Legfelsőbb Bírósága egymás után kétszer döntött az életpárti cikkelyek ellen. Egyszer Coahuila állam büntető törvénykönyvében, egyszer pedig Sinaloa állam alkotmányában.

A bíróság döntésével érvénytelenítette azokat a részeket, amelyek a fogantatástól kezdve védték az életet, megnyitva ezzel az utat a legális abortusz előtt.

Az ítéletnek várhatóan széles körű hatásai lesznek Mexikó-szerte.

Halott gyermek anyjává teszi őket

Marcial Padilla, a ConParticipación életpárti platform igazgatója, szomorúságának hangot adva így nyilatkozott a Catholic News Agency-nek.

„Ezen a napon a mexikói Legfelsőbb Bíróság a legfőbb igazságtalanságot hajtotta végre. Elvették a törvény védelmét a gyermekektől, mielőtt azok megszülettek volna”. Padilla azt is hangsúlyozta, hogy „az abortusz nem oldja meg a nők egyetlen problémáját sem”, sőt „magára hagyja, és egy halott gyermek anyjává teszi őket”.

Az ország legfelsőbb bíróságának az abortuszt dekriminalizáló legutóbbi döntéseire válaszul, a mexikói püspökök felszólították a híveket, és a jóérzésű embereket az egész országban, hogy csatlakozzanak „A nőkért és az életért” menethez. A felvonulást október 3-án tartottak óriási részvétellel és életvédő akciókkal, többek között a nyilvános ultrahangvizsgálattal.

A mexikóiak alapvetően életpártiak – A kép forrása: Catholic News Agency

A mexikóiak életvédők

Rodrigo Iván Cortés, a Nemzeti Családfront elnöke arra emlékeztetett, hogy „a legutóbbi közvélemény-kutatások is alátámasztják, hogy a mexikóiak alapvetően életpártiak, ugyanis három emberből kettő, határozottan az életet támogatja”. Emellett megjegyezte, hogy „az abortusz bűntette miatt bebörtönzöttek 96%-a férfi, akik a nők ellen elkövetett fizikai és szexuális támadásokért felelősek”. Azaz a nőkre nem jellemző, hogy lázadnának a szigorú mexikói abortusztörvények ellen.

Reménykedjünk, hogy szerepvállalása nem volt hiábavaló!

S hogy miért vállalta Ana a figyelemfelkeltő nyilvános szereplést? Leginkább azért, hogy végre megértesse azokkal az anyákkal, akik játszi könnyedséggel öletik meg védtelen magzatukat, hogy nem csak egy „sejtcsomóról” van szó. Hanem egy izgő-mozgó apró kis életről, akinek dobog a szíve és vannak érzései.

Azoknak az édesanyáknak akart üzenni, akik a saját önző döntésükre hivatkozva, lemondanak a testükben növekvő csodáról.

Reménykedjünk, hogy szerepvállalása nem volt hiábavaló!

A kiemelt kép forrása: David Ramos Twitter oldala

A 23 hetes baba, aki túlélte a hullaház hűtőjét

A férfi, aki az oltár előtt térdelve halt meg

Iratkozzon fel hírlevelünkre