Magyarország elvégezte házi feladatát

Magyarország elvégezte házi feladatát annak érdekében, hogy az energiapiaci válság ne érintse súlyosan - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvény csütörtöki, a hagyományos energetika jövőjéről tartott panelbeszélgetésén.

„Nem túlzás azt mondani, hogy válság van az európai energiapiacon. Ezt a válságot alapvetően három tényező idézte elő: először a politikai kérdések összekeverése az energetikai kérdésekkel, ami nem szabadna, hogy megtörténjen, másrészt a földgázzal szembeni ellenséges hozzáállás, harmadrészt pedig az európai-orosz viszony további elhidegülése. Hogyha ezeken a hibákon tudna javítani az Európai Unió, akkor közelebb lehetne kerülni ennek a nehéz helyzetnek a megoldásához”

– nyilatkozott Szijjártó Péter.

„Magyarország elvégezte a maga házi feladatát annak érdekében, hogy ez a válság ne érintse súlyosan. Megteremtettük annak lehetőségét hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen. Továbbra is meg tudjuk tartani a rezsicsökkentés vívmányait”

– tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország hosszútávú gázvásárlási szerződést kötött Oroszországgal, amelynek keretében biztos ellátási hátországa alakult ki. Emellett a magyarországi gáztárolók feltöltöttsége 82 százalékos, ami jóval magasabb szint, mint az európai átlag.

Szijjártó Péter szerint az európai országok is meghozhatták volna azokat a stratégiai döntéseket, amelyek az ilyen feltöltöttségi szinthez szükségesek, de ezek elmaradtak. Mint mondta, ez is egyik oka annak, hogy Európában ilyen nehéz energiapiaci helyzet alakult ki.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszandr Novak orosz és Zorana Mihajlovics szerb energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, valamint Parviz Shabazovval, Azerbajdzsán és Szuhail Mohamed al-Marzuei-jel, az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi miniszterével. A magyar tárcavezető találkozott Oleg Matyicin orosz sportminiszterrel is.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre