A zene cenzúrája

Levette Brown Sugar című, fekete nőket ábrázoló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dalát amerikai turnéja dallistájáról a Rolling Stones. A szám 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat.

Keith Richards, a zenekar 77 éves gitárosa megerősítette a döntésről szóló hírt a Los Angeles Timesnak, de elmondta, meglepte, hogy az emberek „el akarják temetni” a dalt – írja a BBC.com.

„Nem értették meg, hogy a rabszolgaság szörnyűségéről szól?”

– mondta. Hozzátette, reméli, hogy idővel a dal visszanyerheti régi dicsőségét.

Mick Jagger énekes-dalszerző ugyanakkor azt mondta, csak azért vették le a listáról, mert nehéz munka összeállítani a listát a stadionokban tartott show-hoz.

„A Brown Sugart 1970 óta minden koncerten játszottuk, ezért néha azt gondoljuk, hogy kivesszük, és meglátjuk, milyen lesz így. Lehet, hogy majd visszatesszük”

– mondta.

A Brown Sugar a Jumpin’ Jack Flash után a zenekar koncertjein a legtöbbet játszott dal a Setlist.fm adatai szerint. A dal fülbemászó nyitó motívuma és dallama gyakran feledtette a dalszöveg erőteljes utalásait a rabszolgaságra, a szexre, a szadomazochizmusra és a heroinra.
Egy 1995-ös interjúban Jagger azt mondta:

„Ma már biztosan nem írnám meg ezt a számot. Valószínűleg cenzúráznám magam. Azt gondolnám: ó, istenem, nem, le kell állnom. Isten tudja, mit akartam ezzel a dallal. Akkora egy zagyvaság, csupa mocskos dolog”.

Az utóbbi időben felerősödtek a szöveget érő kritikák. Az elmúlt évben Ian Brennan producer is kritizálta a zenekart amiatt, hogy továbbra is „játsszák a számot és profitálnak egy olyan dalból”, amely szerinte a rabszolgaságot, az erőszakot, a kínzást és a pedofíliát magasztalja. A számot a Spotify zeneszolgáltatón mintegy 170 millió alkalommal hallgatták meg.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: The Rolling Stones Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre