„Robert Sarah jó ember, akit körbeleng a szentség”

Megszólalt Domenico Veneziano, Robert Sarah bíboros sebészorvosa, aki júliusban műtötte meg a szent életű guineai bíborost. 

Veneziano elmondta, hogy nem volt túl sok alkalma beszélgetni a bíborossal, azonban a ritka és rövid találkozók meghatározóak voltak számára.

Az orvos bevallása szerint, amint belépett a terembe, érezni lehetett a bíboros szentségét. „A pápákról és az ő egyedülálló mivoltukról beszélt nekem. Pár alkalommal még néhány viccet is elsütöttünk”– közölte a Catholic News Agency-nek adott interjújában Domenico Veneziano. Hozzátette:

„Elmondhatom, hogy megtiszteltetés volt megismerni Sarah bíboros mindkét oldalát: az embert és Őeminenciáját.”

A Vatikánban betöltött hivatalából tavaly visszavonult bíboroson prosztataműtétet hajtottak végre a reggio calabria-i Great Metropolitan Hospitalban. A műtétet egy da Vinciről elnevezett robot segítségével hajtották végre; a sebész a robot irányítópultja mögül vezette a beavatkozást, míg az asszisztens az ágy mellett segédkezett.

A robottal végzett beavatkozás más módszereknél kevésbé invazív, kisebb sérüléssel jár, így ennek segítségével a bíboros relatíve gyorsan fel tudott épülni a műtétet követően. Robert Sarah olyannyira rendbe jött a műtét után, hogy a beavatkozást követő hónapban kompromisszumok nélkül képes volt tartani az ütemtervét; egy hónapon belül öt országba is ellátogatott. A szeptember elején megtartott budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson már semmi jelét nem mutatta a lábadozásnak. 

A Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok templomban bemutatott szentmisén a bíborossal találkozni kívánó hívek a templom udvarát is teljesen megtöltötték.

 

„Miután annyi mindent lehetett róla olvasni a médiában, az összes konfliktussal és titkokkal, amit egyes újságírók ráöntöttek, igazán meglepő élmény volt személyesen is megismerkedni vele, hogy megoszthattam vele néhány gondolatot”– nyilatkozta Veneziano.

Kiemelte, hogy Sarah bíboros az eredeti keresztény értékek valódi támogatója, „egy nagyon kulturált és mély személy”, aki nem akar mást, mint az Egyházat szolgálni hátralévő életében.

„Az az érzésem, hogy a média igaztalanul támadta őt, félremagyarázták munkáit, talán azért, hogy hírt kreáljanak belőle”. Robert Sarah bíboros „jó ember, akit körbeleng a szentség”– fogalmazta meg interjúja végén Domenico Veneziano.

Robert Sarah: Sosem cselekedtem a pápa ellen

Iratkozzon fel hírlevelünkre