A gyermekvédelem nem magánügy

A gyermekvédelemben élő 23 ezer fiatal jövője senkinek nem lehet közömbös - jelentette ki a szociális ügyekért felelős államtitkár kedden Szegeden. Fülöp Attila a tízéves Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Szívvel - lélekkel című országos gyermekvédelmi konferenciáján tartott előadásán hangsúlyozta, a gyermekvédelem nem csak pár ember magánügye, mindannyiunkról, az egész nemzetről szól.

Az államtitkár kifejtette, a kormány egyetlen célja ezen a területen kihozni a gyermekvédelemben élőkből, amit lehet, addig segíteni a fiatalokat, míg nem tudnak saját lábára állni. Hozzátette, hogy ezt csak anyagi javakkal nem lehet elérni, rendkívül fontos benne a közösség szerepe. A politikus szerint az optimális gyermekvédelmet nem a külvilág sajnálatára, hanem a munkára és együttműködésre kell építeni. Csak akkor lehet sikeres, ha közösségi ügyé válik, kudarcra van ítélve, ha a körülötte lévő környezet nem segíti.

Fülöp Attila beszélt arról is, hogy az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye a nagy létszámú gyermekotthonok megszüntetése, ma már kevesebb mint hétszáz gyermek lakik ilyenekben. Sikerült megerősíteni a jelzőrendszert, több mint ezer szociális munkás dolgozik óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, a feladatuk a gyermekek fejlődésének segítése. A nevelőszülői hálózatot több lépcsőben fejlesztette a kormány. Az államtitkár elmondta, jelenleg a gyermekvédelemben élők 70 százalékáról nevelőszülők gondoskodnak, ezen felül egyszerűsítették az örökbefogadás folyamatát is.

Az elmúlt években komoly fenntartói változás is lezajlott, a gyermekvédelmi ellátórendszer 70 százalékát egyház működteti, a teljes szociális gyermekvédelmi területen pedig 50 százalékos az egyházi jelenlét. Az államtitkár rámutatott, az egyházak nem azért vállalnak szerepet a gyermekvédelemben, mert bármilyen jogszabály erre kötelezi őket, hanem mert ez egy több ezer éves misszió természetes folytatása.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre