Kerítés nélkül nincs biztonság

Magyarország belső biztonsága a határokon kezdődik, ami kerítés nélkül nem lenne teljesíthető - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi Györgyöt megjegyezte: e nélkül már milliószámra érkeztek volna Magyarországra migránsok és Ausztria épített volna kerítést. Még a kerítéssel együtt is, több mint fél millió határsértőt fogtak el a magyar határokon az elmúlt hat évben. Kiemelte azt is, hogy a kerítés, annak visszatartó ereje, a jogi feltételrendszer, és a határt megfelelő számban védő rendőrök és katonák garantálják Magyarország belső biztonságát.

Kitért arra is, hogy tavalyhoz és tavalyelőtthöz képest is jelentősen megnövekedett az illegális határátlépők száma. Változott továbbá az állampolgári összetétel is. Korábban mindenki szírnek vallotta magát, most emelkedik az afgánok aránya. A belbiztonsági főtanácsadó megjegyezte, hogy az Európai Parlament döntése alapján afgánokat nem lehet visszaküldeni. Bakondi György arról is beszélt, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményei alapján a lakosságon belül jóval magasabb a kormány migrációs politikájának a támogatottsága, mint a pártszimpátia alapján való állásfoglalás.

(MTI, Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Iratkozzon fel hírlevelünkre