„Testvériségre kell nevelnünk az embereket”

Egyházi és állami vezetőkkel találkozott a Szépművészeti Múzeumban Ferenc pápa.

Vasárnap reggel megérkezett Ferenc pápa Budapestre, a Liszt Ferenc-repülőtérre. A Szentatya a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban találkozott a magyar közéleti vezetőkkel, köztük Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, azután a magyar püspöki konferencia tagjaival, végül a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó közösségek delegációjával.

„Testvériségre kell nevelnünk az embereket” – mondta Ferenc pápa a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és Magyarország zsidó közösségeivel tartott találkozón. Úgy fogalmazott:

„Ha együtt és egymásért imádkozunk, ha együtt tesszük a dolgunkat a szeretetszolgálat terén ezért a világért, amelyet annyira szeret az Isten (vö. Jn 3,16): ez a legkézzelfoghatóbb út a teljes egység felé.”

Az egyházfőt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának, annak tizenkét tagegyháza nevében Steinbach József református püspök, elnök köszöntötte. Úgy fogalmazott: minden eucharisztia, minden hálaadás „valójában az Isten színe előtt való konkrét hálaadás, az Isten egyetlen, kimondhatatlan, emberi értelemmel felfoghatatlan ajándékáért, a megváltó Jézus Krisztusért; hálaadás azért a szeretetért, amellyel Isten úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Ez az ajándék kötelez bennünket, hogy mi is megajándékozzuk egymást ezzel az isteni szeretettel – tette hozzá. Kiemelte, hogy a pápa látogatása „megerősít bennünket az Isten kimondhatatlan ajándékában, Jézus Krisztusban, keresztyén hitünkben, kultúránkban és keresztyén szolgálatunkban”.

A Szentatya az ökumenikus tanácstól a vizsolyi biblia fakszimile kiadását kapta ajándékba.

Frölich Róbert országos főrabbi Ferenc pápát köszöntő szavait Radnóti Zoltán főrabbi tolmácsolta. „Két nagy monoteista hit, két, évezredes tanításokkal, máig érvényes üzenetekkel bíró vallás találkozik e percekben” – mondta.

A zsidóság és a kereszténység közös hitbeli öröksége – fogalmazott – „bevilágítja a jelent, s jelzőfényül szolgál az emberiség közös jövője számára”.

Kiemelte az elmúlt évtizedek munkáját, melyben sokat tettek azért zsidók és keresztények, „hogy a bennünket elválasztó, vészterhes múlttal megterhelt falak leomolhassanak.” A főrabbi üdvözlő üzenetében elhangzott: „e mai, történelmi találkozó reménysége, hogy megtérünk útjainkról, s tovább élünk együtt, zsidók és keresztények, egymás iránti tiszteletben, embertársi megértésben, s igaz testvéri szeretetben.”

Ferenc pápának a zsidó közösségek egy ezüst tóramutatót ajándékoztak.

A találkozókat követően a Szentatya Erdő Péter bíboros kíséretében, a pápamobilról köszöntötte a Hősök terén és annak környékén várakozó hívek sokaságát.

Ferenc pápát vasárnap délelőtt a repülőtéren katonai tiszteletadás mellett fogadta egyházi és állami delegáció, előbbi részéről Michael August Blume apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. 

(NEK)

Ferenc pápa találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel – fotógaléria

A Vasarnap.hu 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos anyagait itt lehet megtalálni.

Kiemelt képünkön Ferenc pápa látható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával folytatott találkozóján a Szépművészeti Múzeum Márvány Csarnokában 2021. szeptember 12-én. Ferenc pápa mellett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora foglal helyet. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre