Szabó Konstantin: Ahol van szeretet és tudunk áldozatot hozni, ott van a jövő

Szabó Konstantin

Pap nagybátyját az utcán lőtték le, ő pedig a titkosrendőrség folyamatos figyelme ellenére is vállalta a papi hivatást. A kommunizmusban eleinte 3 éven át titokban végezte a szertartásokat, a Nemzetköti Eucharisztikus Kongresszus első tanúságtevője Szabó Konstantin görögkatolikus áldozópap volt.

Istenfélelemmel, hittel és szeretettel közeledjetek – így hívja a bizánci liturgia áldozásra híveit. Ezzel a felszólítással kezdte tanúságtételét Szabó Konstantin. Figyelmeztetett: ebben kell élni, ha a krisztusi hivatásnak  eleget akarunk tenni.

A görögkatolikus áldozópap átfogó képet adott a mai Ukrajna területén lévő Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye történelméről, és a 40 évnyi kommunizmus alatt átélt megpróbáltatásokról.

Elmondta, hogy egyházmegyéjükben a 2021-es év a jubileumok éve. „Krisztus mondta: legyen egy nyáj, és egy pásztor”– közölte Szabó Konstantin, majd elmondta, hogy az elődök eltértek ettől, azonban mások próbálták ezt helyreállítani, ennek eredménye lett 375 évvel ezelőtt az ungvári unió; az egyetemes katolikus egyházhoz való csatlakozásuknak, az egyházmegye kanonizációjának 250. évét ünneplik idén. 

Szabó Konstantin kifejezte abbéli reményeit, hogy egyszer Kárpátalján is olyan politikai vezetés lesz, amely olyan embereket nevel majd, akik szembe mernek szállni a rosszal – fogalmazott Szabó Konstantin.

„Ahol van szeretet és tudunk áldozatot hozni, ott van a jövő.”

„Kívánom, hogy az Eucharisztikus Kongresszus sok örömöt és vígságot hozzon az egész világnak”– zárta beszédét Szabó Konstantin görögkatolikus áldozópap.

 

A Vasarnap.hu Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos hírei itt érhetők el.

Kiemelt képünk forrása: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre