Böjte Csaba: Jézus hirdeti és gyakorolja is a szeretet parancsát

Jézus hirdeti és gyakorolja is a szeretet parancsát - jelentette ki Böjte Csaba ferences szerzetes a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) második napján. A budapesti Hungexpón tartott fakultáción hangsúlyozta: „ez az egyetlen parancs, amit nekünk adott a mester”.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója előadásában úgy fogalmazott: „Jézus Krisztus elindított egy úton bennünket. Jó úton járunk, ez az az út, amelyen tovább kell mennünk, ezeket az értékeket és kincseket kellene, hogy felkínáljuk a világ többi részének is.” Böjte Csaba kifejtette, hogy a szeretet, a készség a párbeszédre, a szolidaritás és az irgalom az evangéliumból nőtt ki.

Jézus nem utópiát kerget, hanem ezt hiszi, és a kereszten is hitte, hogy ezt meg lehet valósítani

– tette hozzá.

Az afganisztáni helyzetre utalva azt mondta: 50 ezer „keményfiú” 40 millió emberre akarja rákényszeríteni a maga ideológiáját, és úgy néz ki, ötmillió ember menekül az országból. Ezzel szemben az európai parlamenti választások idején a kontinens 500 millió lakója békésen tudta megbeszélni, hogyan tovább, a kisebbség el tudja fogadni a többség véleményét, és nem öldököljük egymást – mondta. A szerzetes ezen a ponton azt hangoztatta, örül, hogy a kétezer éves keresztény Európában él. A szolidaritásra térve arról beszélt, hogy Jézus kis közösségéből nőtt ki a közoktatás, a közegegészségügy, a közbiztonság, a közvilágítás és a közúthálózat.

Utalt arra, hogy a világ egyes részén ezek a vívmányok azért hiányoznak, mert „a krisztusi egymásra figyelés” hiányzik.

Böjte Csaba megköszönte, hogy Magyarországról nagyon sok segélyt kaptak a bajban lévő erdélyi gyermekek. Az irgalomról beszélve a ferences szerzetes úgy vélekedett: Európában még az is meg van fertőzve a szeretet parancsával, aki köszönőviszonyban sincs a kereszténységgel. Véleménye szerint „jó, hogy az irgalom gyökeret eresztett mindannyiunkban, amikor fáj neked, ha valaki bajban van, és lehajolsz hozzá”.

Böjte Csaba a katolikus világeseményen a többi között szólt a gyónás, a gondok letételének fontosságáról, a türelemről, valamint arról, hogy – mint fogalmazott – „higgyünk a szeretet végső győzelmében és merjük kimutatni az egymás iránti szeretetünket.

Böjte Csaba kitért arra is, hogy manapság illik panaszkodni, nyafogni, mindig a hibát keresni és leszólni egymást. Kijelentette: „úgy gondolom, hogy ilyen jól magyar ember a Kárpát-medencében az elmúlt ezer évben nem élt”. Szavait a közönség nagy tapssal fogadta. Hozzátette: a jó dolgokért tudni kell hálát adni, és köszönetet mondani azokért. Szavai szerint a gonosz lélek szeretné, hogy elégedetlenkedjünk, ezzel szemben Jézus Krisztus mindig vígasztal, bátorít, erősít.

 

(MTI)

A Vasarnap.hu Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos hírei itt érhetők el.

Kiemelt képünkön Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója előadást tart a Krisztus hite – a mi hitünk – a gyermekek körében végzett lelkipásztori munka bemutatása címmel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre