Paskó Csaba: Több tiszteletet az Oltáriszentségnek!

Ma már az emberekben nincs meg az a fajta tisztelet az Oltáriszentség iránt, amely régen megvolt. Sőt, talán maga a tisztelet kopott ki nemcsak a hétköznapjainkból, de ünnepnapjaink közül is. Kevésbé tiszteljük az időseket, a nőket, embertársainkat és magát az Istent is. Bízom benne, hogy a mostani Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ebben hoz majd változást – nyilatkozta Paskó Csaba atya, Alsókelebia plébánosa. Nekem a NEK… sorozatunk második felvonása.

– 1938-ban az elszakított magyarságnak egyfajta lelki ünnepe volt az Eucharisztikus Világkongresszus. Sok minden megváltozott azóta, délvidéki papként hogyan látja, miben lesz más az idei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus?

– Nagyon sok mindenben. Egyértelmű, hogy ma már egészen másképpen fogjuk megélni az eucharisztikus kongresszust, mint 1938-ban. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy egy ilyen járvánnyal teli másfél év után közel sem fog átjönni az ünnepnek az az ereje, ami egykor megvolt. 1938-ban a nemzeti elszakítottság érzetét kellett tompítani, ma ez kevésbé lesz jelentős, ez önmagában azonban nem baj.

Az Eucharisztiának a hitünk megerősödésében van fontos szerepe. Így volt ez 1938-ban és így van ez idén is.

Paskó Csaba atya (Forrás: Paskó Csaba Facebook oldala)

– Mit jelenthet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus azoknak, akik kevésbé vallásosak?

– Meglátásom szerint sokan vannak azok, akik nyitottak, akik keresnek. Számukra mindenképpen megerősítést fog adni a vasárnappal megkezdődő, nagyszabású eseménysorozat. A mi plébániánkon Alsókelebián több szentségimádásban is felhívtuk az emberek figyelmét arra, hogy az Oltáriszentség a katolikus egyházban a kenyérszínben megjelenő Krisztus teste és vére. Sajnos mindez a mai emberekben kevésbé tudatosul. Emlékszem, hogy gyerekként, amikor a plébános ment a beteghez, akkor a nyakába volt akasztva az Oltáriszentség, úgy ment az utcán, mi meg nagyanyámmal félreálltunk és letérdeltünk.

Ma már az emberekben nincs meg az a fajta tisztelet az Oltáriszentség iránt, amely régen megvolt.

Sőt, talán maga a tisztelet kopott ki nemcsak a hétköznapjainkból, de ünnepnapjaink közül is. Kevésbé tiszteljük az időseket, a nőket, embertársainkat és magát az Istent is. Bízom benne, hogy a mostani Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ebben hoz majd változást.

– Mi lehet az Oltáriszentség fontossága?

– Az, hogy felkeltse a figyelmet arra, hogy a kenyér és a bor színében megjelenik a köztünk levő valós isteni jelenlét. A természetfeletti, a mindenhol jelen levő Isten az Oltáriszentségben konkretizálhatóan is megjelenik. Itt van számunkra megfogható módon. Ezt már sokan elfelejtik a hívek közül is.

Az Oltáriszentséggel való találkozásnak fontos szerepe kell hogy legyen az újabb generációk életében is.

Az eucharisztikus kongresszus segít abban, hogy felhívja a figyelmet arra, amink van, amit sokszor nem is tudatosítunk, és sokszor nem is veszünk észre. Ismét fel kellene hívni az emberek figyelmét a gyónás szentségének a jelentőségére is, és más szentségek komolyságára, jelentőségére.

Paskó Csaba atya és elsőáldozói 2021-ben (Fotó: Kolovic Svetlana / Forrás: Paskó Csaba Facebook oldala)

– Hogyan készülnek a kongresszusra?

– Sajnos azt látjuk, hogy nálunk, Délvidéken közel sincs most akkora „zarándokkedv” a népben, mint ahogy korábban tűnt. 2019-ben jobban fel voltunk készülve lelkileg erre. Akkor én is nagyon sok prédikációmat erre építettem fel, melyet a koronavírus-járvány szétzúzott 2020 tavaszára.

A kongresszus tavaly elmaradt, ideát nehéz ismét megtalálni azt a lelkületet, amely kicsit oda lett.

– Ha jól tudom, nem csak a járvány miatt tartanak az utazástól a Szerbiában élő magyarok.

– Igen, jól tudja, a vendégmunkások miatt hihetetlen dugók alakulnak ki a szerb–magyar határon. Olykor nyolc-kilenc órákat kell várni a buszoknak, idős embereknek. Sok zarándokcsoport éppen ezért lépett vissza attól, hogy Magyarországra látogasson, mert nem merték ezt a bizonytalan határátkelést megkockáztatni.

Hiába van kettős állampolgárságunk, hiába tartozunk Magyarországhoz, a határon átkelni olykor csak nagyon körülményesen lehet.

Az új püspökünk, Slavko Večerin ezért is kérte, hogy miután sokan akaratuk ellenére sem tudnak elmenni Budapestre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, így az itteni hívek számára a szeptember 8-i doroszlói búcsú lesz a középpontban. Kérte, hogy a hívek részt vegyenek ezen a zarándoklaton. Ahogy levélében megfogalmazta, „bízom abban, hogy ez a zárandoklat mélyíteni fogja az Oltáriszentségbe vetett hitünket, és Mária példája, imádkozó tanítványokká alakít bennünket, akik az Eucharisztia asztala körül egy szívvel lélekkel kitartunk az imádságban”. Budapesten és Délvidéken tehát ugyanaz a szándék és cél vezeti a híveket: a találkozás Jézussal.

Tóth Gábor

A Vasarnap.hu Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos hírei itt érhetők el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre