Takarjuk le a gyerek webkameráját

Laptopok, okostelefonok és táblagépek – az okoseszközök többsége ma már beépített kamerával rendelkezik. A technológia szinte napról napra érzékelhető fejlődésének köszönhetően ma már nem számít, hogy egy barátunk a világ mely pontján tartózkodik, webkameráink segítségével ugyanis bármikor beszélgethetünk (majdnem) szemtől szemben.

A videóhívások, a szelfik, a vlogolás valamint a hálózatba kötött intelligens eszközeink apró kamerái segítségével a kapcsolattartás sosem volt még olyan könnyű, mint napjainkban. Erre a szabadságra különösen nagy érdeklődést tanúsítanak a gyerekek és a tizenévesek. Mellettük pedig a szélhámosok ismerték fel meglepő gyorsasággal, hogy az emberi kapcsolatok ápolására szolgáló eszközökkel kémkedésre is alkalmas lehetőségek kerültek asztalainkra és zsebeinkbe.

Gyorsan változó elképzelések

Ami egykor paranoiának számított a múltban, ma már észszerű valóság: néhány évvel ezelőtt készült egy fotó Mark Zuckerbergről, amelynek hátterében leragasztott laptopja is látható volt. Akkor még senki nem gondolta, hogy túlzásba esett volna.

Ma ennek ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Mivel minden hálózathoz csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára, kifejezetten ajánlott a webkamerák körültekintő használata. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők törhetnek be egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.

A kiberbiztonsággal foglalkozó ESET szakértői arra hívják fel a figyelmünket, hogy ezzel a technikával a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kameráikat, így kémkedve életük legbensőségesebb helyzetei után.

Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten.

Hogyan védjük meg gyermekeinket

Naiv elképzelés azt hinni, hogy a támadók célpontjai között nem szerepelnek gyerekek. Erős befolyásolhatóságuk miatt szinte akadálytalanul kihasználhatók.

Elővigyázatos szülőként érdemes a szakértők alábbi tanácsait megfogadni:

  • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják webkamerájukat, mindig takarják le. Így ha a támadók fel is törik azt, többnyire használhatatlan lesz számukra. Erre a célra már öntapadós webkamera takarókat is vásárolhatunk, amelyeket egyszerűen csak el kell húznunk, ha használni szeretnénk a kamerát.
  • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt”.
  • Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat, például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.
  • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek, amelyekkel a csalók visszaélhetnek.
  • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.
  • Szülőként pedig mutassunk jó példát gyermekeink számára, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat

A fejlett technikának köszönhetően ma már azt gondolhatjuk, hogy nagyobb biztonságban tudhatjuk gyermekeinket, mint egykor tudtak minket a szüleink. Azt azonban sosem szabad elfelejteni, hogy a felelőtlenül használt szabadság legtöbb esetben az ember kárára van. 

Kiemelt képünk forrása: Unplash

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre