Dollármilliós kártérítést kap a lány, mert nem használhatta a férfimosdót

A magát transzneműként azonosító Gavin Grimm 2015 óta perelte virginiai iskoláját, amiért nem engedték meg neki, hogy a férfi mellékhelyiséget használja. Most a bíróság 1.3 millió dolláros kártérítést ítélt oda számára. A törvények szerint nemi diszkrimináció történt.

A nemi identitásával küzdő lány „abszolút igazolva” érzi magát, hogy végre kimondta a Legfelsőbb Bíróság is, hogy valóban diszkrimináció történt, és az iskola tényleg nemi alapon diszkriminálta őt, amikor megtagadták a férfi mosdó használatát tőle. 

Grimmet jogilag az Amerikai Civil Szervezetek Uniója (ACLU) képviselte, a szervezet pedig augusztus 26-án jelentette be az „örömhírt”, amelytől azt is várják, hogy a jövőben visszatarthatja az államokat és az intézményeket a jövőbeni – talán fogalmazhatunk úgy – konzervatív döntésektől. 

„Egy olyan év után, amelyben az állami törvényhozások soha nem látott számú, a transznemű fiatalokat célzó törvényjavaslatot terjesztettek elő, reméljük, hogy a díj megítélése más iskolai tanácsokat és törvényhozókat is megállásra késztet, mielőtt a diszkriminációt politikai célokra használnák fel”– közölte az Insider az ACLU nyilatkozata alapján.

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube/Vice News

Iratkozzon fel hírlevelünkre