A katolikus orvosok fellázadtak Biden ellen

A katolikus orvosok szövetsége csatlakozott a Biden-kormányzat új előírása elleni perhez – közölte a Catholic News Agency. A törvény semmibe venné a lelkiismereti szabadságot a nemváltó műtéteket illetően.

Az amerikai egészségügyi minisztérium (HHS) májusban közleményt adott ki, amely által előírja az orvostársadalomnak, hogy kötelezően végezzenek el nemváltó műtéteket mindazokon, akik rendelkeznek egy mentálhigiénés szakember beutalójával.

Az előírás semmiféle kivételt nem tesz: se az orvosi szakmai szempontokat, se a lelkiismereti döntés szabadságát.

A katolikus orvosok szövetségének elnöke, Dr. Michael Parker augusztus 26-án tett közleményében úgy fogalmazott: „A biológiai nemnek kell maradnia a betegellátás alapjának. Az előírás nem csupán a pácienseink egészségét és biztonságát kockáztatja, hanem gyakorlatilag azt is előírja, hogy az egészségügyi szolgáltatók lemondjanak alapvető lelkiismereti jogukról. Ez veszélyes precedenst teremt, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek az orvosi gyakorlat etikusságát illetően.”

A pert egy jogi szervezet (ADF) kezdeményezte a katolikus orvosok szövetsége és az amerikai gyerekgyógyászok kollégiumának összesen háromezer orvosa és egészségügyi dolgozója képviseletében. „Az orvosokat arra kényszeríteni, hogy 13 éveseknek nemi hormonokat írjanak fel, vagy hogy serdülőkön nemváltó műtéteket hajtsanak végre, törvénytelen, etikátlan és veszélyes” – szögezte le Ryan Bangert, az ADF vezető jogtanácsosa.

Az orvosok előtt két út áll az új előírás fényében:

  • vagy olyan döntést hoznak, amellyel szakmailag nem értenek egyet, sőt legmélyebb meggyőződésük is sokszor mást diktálna,
  • vagy pedig hatalmas pénzbírságokat fizetnek, és kockáztatják az orvosi kamarai tagságukat, amely az orvosi karrierjük végét jelentené.
Mi vezetett idáig?

A HHS májusi közleménye az Obama-adminisztráció 2016-os Affordable Care Act (ismertebb nevén: Obamacare) egy pontját próbálja átültetni a gyakorlatba, mégpedig: az egészségügyi ellátásban nincs helye a nemi identitást érintő diszkriminációnak.

Több katolikus intézmény és állam is pert nyert akkor az Obamacare ellen, a Trump-adminisztráció pedig 2020-ban újraértelmezte a szexuális diszkriminációról szóló passzusokat.

Májusban a Biden-kormányzat kiadta a mandátumot visszaállító közleményét, azonban augusztus 9-én egy szövetségi bíróság örökös felmentést adott ez alól egy ferences kórházhálózat és akeresztény egészségügyi és fogorvosi társaság számára.

A legutóbb indult per ugyanilyen örökös, de nemzeti szintű felmentést követel több államban és még több egészségügyi szervezet számára.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!