Rétvári: Egyszerre fontos a nemzet függetlensége és az egyének szabadsága

„A teljesítmény az önöké, de a büszkeség az közös, az egész magyar nemzeté” – fogalmazott köszöntőjében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ünnepségen, hozzátéve, hogy az oltásoknak köszönhetően az európai országok közül az elsők között sikerült Magyarországnak a járvány harmadik hullámát legyőznie, így most már biztonságban lehet együtt ünnepelni.

„Szokás mondani, hogy ami nem emelkedik, az süllyed, és ez a nemzet életére és a kulturális életre is igaz” – hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette: „ha vannak olyanok, mint önök, akik a maguk életében sosem a süllyedést, hanem az emelkedést tartják fontosnak, és a munkájuk, a hivatásuk, a tehetségük kibontakoztatása érdekében nagyon sok erőfeszítést tesznek, akkor a nemzet is emelkedik”. Az államtitkár szerint a nemzet sokféle kis mozaikkockából áll össze, és az a nemzet erős, amelynek minden tagja arra törekszik, hogy emelkedjen, előrébb lépjen. „Mi abban hiszünk, hogy a nemzet függetlensége és az emberek szabadsága arra, hogy emelkedjenek, arra, hogy előrébb lépjenek az életükben, az nagyon szorosan összefügg egymással. Ha az ország független, azt láttuk a történelemben, akkor az egyének szabadsága is mindig szélesebb” – hangsúlyozta az államtitkár. Ezért is robbantak ki a forradalmak – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: egyszerre fontos a nemzet függetlensége és az egyének szabadsága. „Szerencsére most egy szabad időszakot élünk, és fontos, hogy ezt meg is őrizzük” – hangsúlyozta.

„Önök nem azért dolgoztak az elmúlt években, hogy ezt a díjat megkapják, hanem belső motivációból, ugyanakkor az önök ismerősei, főnökei, kollégái látták, hogy jóval többet tesznek a közösségért, munkahelyükért, egy településért, egy ágazatért, mint a többiek, bármilyen fokán állnak is egy szervezetnek” – mondta Rétvári Bence.

Az ünnepségen a Magyar Bronz, Ezüst és Arany Érdemkereszteket, a Bánffy Miklós-, a Bessenyei György-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Martin György-, a Móra Ferenc -, a Pro Cultura Hungarica-, a Pauler Gyula, valamint a Szinnyei József-díjat adták át.

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb