Román ügyészség előtt a magyar református püspök

A zilahi ügyészség vizsgálatot indított Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke ellen a zilahi Wesselényi kollégium épületének a visszaigénylése ügyében - közölte kedden a Maszol.ro romániai magyar hírportál.

A Maszol szerint az ügyészség „hivatalból indított” nyomozást, melynek keretében a két egyházi elöljárót okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaéléssel gyanúsítják. Csűry István a portálnak elmondta, a pénteki kihallgatáson az ügyész „keményen kezdett”, és elsősorban egy 1911-ben kiállított okirat felől érdeklődött, amely az erdélyi egyházkerület levéltárában található. A vitatott okirat az akkori magyar kormány kulturális minisztériumának a rendelete arról, hogy miképpen kezeljék az egyházi iskolák telekkönyvezését, tehát egy jogi-technikai kérdést rendez, amelyből kiderül, hogy az iskolák egyházi intézmények voltak. A korabeli telekkönyvezési gyakorlatnak megfelelően ugyanis az iskolaépületek tulajdonosaként nem az egyházat, hanem az egyháznak valamely belső egységét jelölték meg. A vitatott okirat előkerült már a református egyháznak visszaszolgáltatott, majd visszaállamosított, sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium perében is.

„Az ügyész kérdésére elmondtam, nekünk azért nincs ebből eredeti példányunk, mert mi 1911-ben még nem léteztünk, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 1920 után, a trianoni döntést követően jött létre” – magyarázta Csűry István, hozzátéve, hogy ettől maga a főügyész is kissé zavarba jött.

A püspök elmondta, a pénteki meghallgatáson egyelőre ebben az egy vádpontban tettek fel kérdéseket, a gyanúsítás többi pontjával nem foglalkoztak. Csűry István kiemelte:

az ügyész elismerte, hogy ez egy olyan nyomozás, amelyet „hivatalból el kell végezniük”, és szerinte „ezzel árulta el magát, hogy őket késztetik arra, hogy vizsgálódjanak”. Csűry István szerint az ügyészségi kihallgatás a hatalom megvillantásának is értelmezhető.

A Zilah központjában álló Református Wesselényi Kollégium épületét a kommunista román állam a református egyháztól vette el az 1948-as államosítás során. A patinás épületet 2003-ban igényelte vissza a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. A bukaresti restitúciós bizottság azonban bizonyos hiányosságokra hivatkozva elutasította a visszaszolgáltatást.

Az elutasító határozatot az egyházkerület megtámadta a Kolozsvári Táblabíróságon, de első fokon elveszítette a pert. Fellebbezése nyomán a román legfelsőbb bíróság 2019 októberében visszaküldte az ügyet az első fokon eljáró bíróságra.

A Zilahi Református Wesselényi Kollégiumnak szimbolikus értéket ad, hogy 1892 és 1896 között ebben az intézményben tanult és érettségizett Ady Endre.

A visszaigényelt patinás iskolaépület Ady tanulmányai után, 1904 és 1906 között épült. A református kollégium egykori épülete ma a Szilágy megye legrangosabb iskolájának tartott Silvania Főgimnázium otthona, melynek felső tagozatán magyar tannyelvű osztályok is működnek.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet az Aradi Református Egyházközség óvodájának és bölcsődéjének avatóünnepsége alkalmából tartott istentiszteleten az Arad-Belváros Református Egyházközség templomában Aradon 2021. június 29-én. MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre