„Minden forrásom belőled fakad”

Emlékkeresztet avattak a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából.

„Én, mint vallásos ember, örömmel állok itt emellett az öt méter magas és három méter széles, közel egytonnás kereszt mellett, amelynek jelentősége nem a fizikai paramétereiben keresendő, hanem abban a mondatban, amely ott szerepel rajta: Minden forrásom belőled fakad” – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottójára utalva az avatóünnepségen. Hozzátette:

a kormány a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve igyekszik megőrizni Magyarország természeti kincseit, ennek köszönhetően több felújított turistaházat adtak át közösen, ápolják a turistaútvonalakat, és így került a pihenőhelyre az emlékkereszt.

A 21. századi erdőgazdálkodóknak nemcsak a rájuk bízott erdő szakszerű kezelésére kell odafigyelniük, hanem a lakosság szükségleteit is szem előtt kell tartaniuk – mondta Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Fontos feladatuknak nevezte az erdőben a testi feltöltődésre alkalmas területek mellett a lelki feltöltődésre alkalmas, szakrális, szellemi helyek fenntartását is. A pálosok is az erdőbe jöttek gondolkodni, megtalálni Istent – közölte. Hozzátette: a Pilisi Parkerdő tradicionálisan gazdag szakrális vallási helyszínekben, és az erdészek számára nemcsak feladat, hanem belső késztetés, hogy ezt az örökséget megőrizzék.

Kitért arra is, hogy azért a 250 éves kegyhelynél található pihenőhelyen állították fel az emlékkeresztet, mert fontos volt, hogy sok kiránduló ember számára nyújtson lelki feltöltődést.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra emlékezve arról beszélt, hogy az utolsó békeévben rendezték meg Magyarországon, utána rossz irányt vett a világ, és birodalmak igázták le a nemzeteket. „Birodalmakról beszéltünk akkor is, és birodalmi elképzelésekről beszélünk a mai napig is” – mondta. „2021-ben ismét az eucharisztikus kongresszusra készülünk, aztán jövő tavaszra, és a felelősségünk még nagyobb, hiszen a külső nyomás és a birodalmi hév is legalább ugyanakkora mint egykor” – közölte.

Az Agrárminisztérium korábbi közlése szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus célkitűzéseinek megvalósításához minden állami erdőgazdaság területén egy, összesen 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá a minisztérium és a Miniszterelnökség.

A makkosmáriai kegytemplom előtti pihenőhelyen felállított emlékkeresztet Filó Kristóf kanonok áldotta meg.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára beszédet mond a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtt, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkereszt avatásán Budakeszin 2021. augusztus 25-én. Mellette Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Filó Kristóf kanonok, főesperes látható. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre