„Maradj Mexikóban” – visszakövetelik Trump migrációs politikáját

Az amerikai legfelsőbb bíróság arra kötelezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy léptesse ismét életbe elődje, Donald Trump „Maradj Mexikóban” néven ismert bevándorlási programját.

A konzervatív többségű bírói testület három liberális bíró ellenvéleménye mellett arra a megállapításra jutott, hogy a Biden-kormányzat feltehetően megsértette a szövetségi törvényeket, amikor februárban hatályon kívül helyezte a hivatalosan Bevándorló Védelmi Programot (MPP). Ennek értelmében korábban arra kötelezték a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket.

A legfelsőbb bíróság mostani határozatával a Biden-kormányzat erőfeszítései ellenére helyt adott Matthew Kacsmaryk texasi szövetségi bíró múlt héten hozott döntésének, amellyel ismét életbe léptette a bevándorlási programot.

Az amerikai kormány augusztus közepén tette közzé, hogy meghaladta a 212 ezret az illegális határátlépési kísérletek száma az amerikai-mexikói határon júliusban, ami a legmagasabb szám az ezredforduló óta. A republikánusok ezt a fejleményt annak tudták be, hogy a demokrata párti Biden januári hivatalba lépése óta igyekezett visszavonni elődje szigorú bevándorlásellenes intézkedéseit, így az MPP programot is. A bevándorlást támogató jogvédők ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy a „Maradj Mexikóban” program veszélyes körülményeknek teszi ki a főleg közép-amerikai országokból származó migránsokat a mexikói határvárosokban.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Salvadori kivándorlók érkeznek a mexikói Matías Romeróba 2018. november 9-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak Hondurasból. MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

Iratkozzon fel hírlevelünkre!