Érkeznek a kimenekített afgánok

Elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely újabb, a tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárokat visz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumába - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi -, valamint a 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik – írták.

Megérkezésük után újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási felszerelést kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése – olvasható a közleményben.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön afgánok egy repülőgéphez mennek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 24-én. MTI/EPA/Amerikai tengerészgyalogság/Samuel Ruiz

Iratkozzon fel hírlevelünkre