Tuti garzon lakberendezési ötletek – 5 tipp az otthonteremtéshez

Egy garzon berendezése sokszor hihetetlen erőbedobást és kreativitást igényel. Az apróbb lakásoknál a falak színei, a kompakt és sokoldalú bútorok, valamint a minimalista formák is sokat tehetnek azért, hogy otthonosabb legyen a tér. Ebben a cikkben öt lakberendezési ötletet szeretnénk adni nektek, amivel ti is otthonosabbá varázsolhatjátok lakásotokat!

1. Mérj kétszer, vásárolj egyszer!

Egy garzonlakás tereit a legegyszerűbb mérőszalaggal a kézben bútorozni. Ha előre megnézed, hogy pontosan mekkora kanapé, asztal és ágy fér be, akkor később nem érhetnek meglepetések! Azt ajánljuk, hogy ne csak otthon legyen nálad mérőeszköz, hanem vidd magaddal a vásárláskor is. A maximális térkihasználás érdekében, ha teheted vegyél kisebbet annál, mint amennyit a hely enged. Egy kis térben a bútorok mérete is hozzátehet a komfortérzethez. Amennyiben nem vagy biztos, hogy hogyan lenne érdemes bútorozni a lakást, konzultálj egy lakberendezővel!

2. Egyedi bútorok, praktikus megoldások

Az interneten sok különböző praktikát lehet találni a garzonlakások berendezéséhez. Sok forrás azonban nem említi, hogy egy kicsit nagyobb ráfordítással igazán kellemes közeget varázsolhatunk még a legkisebb lakásokból is! Az egyik legjobb lakberendezési tipp, amit adhatunk az, hogy olyan helyekre, ahol a futószalagon gyártott bútorok már nem elég jók szerezz be egyedieket! Habár az egyedi bútorok költségesebbek, a helykihasználásuk is jelentősen jobb. Nem is beszélve arról, hogy egy profi mesteremberrel személyre is szabhatjátok őket, ezzel a lakásdekorációhoz is hozzájárulva!

3. Felújítás a fényesebb jövőért

Sokaknak nincs lehetősége beköltözés után egyből felújítani új lakásukat, ami a jelenlegi garzonlakás árak mellett teljesen érthető. Az utóbbi évek családtámogatási kezdeményezései miatt azonban fiatal házasoknak egyre több lehetőségük nyílik erre. Ha a te korosztályodhoz szólnak ezek az intézkedések, érdemes lehet utánajárnod a lehetőségeknek! Nem csupán a CSOK, vagy a felújítási támogatás jöhet jól, hiszen a babaváró hitel is egy szabadon felhasználható kölcsön! Így tehát arra is használhatod, hogy lakásodat újítsd fel vele, nem is beszélve arról, hogy akár a berendezést is fizetheted belőle. Lényegtelen, hogy önerőből, vagy hitelből finanszírozod, a lakásfelújítás komoly hatással lehet a lakás komfortérzetére, valamint a rezsit is csökkentheti. Ebből a szempontból természetesen a nyílászárók a legfontosabbak. Ha már szóba kerültek, az ablakoknak például igen nagy szerepük van abban, hogy mennyire érzed jól magadat otthon. Minél fényesebb, minél világosabb a lakás, ahol érsz, annál kellemesebb időt tölteni benne.

4. A garzon és a helyszűke

Mindegy, hogy mennyire fényes a garzonod, vagy milyen kicsik a bútorok, a helyszűkét mindenképpen meg kell szokni. A megszokás azonban még nem a végállomás! A maximális helykihasználás érdekében érdemes olyan dolgokra is ügyelned, amikre egy átlagos méretű lakásban nem kellene. Egy garzonlakás berendezésénél például kifejezetten fontosak a tárolóegységek. A maximális térkihasználás érdekében kreatív megoldásokhoz kell folyamodni. Lehet például falba süllyesztett tárolókat alkalmazni, a fürdőszoba helyett a konyhában tartani a mosógépet, vagy egyéb kreatív megoldásokat találni. Az egyik legjobb lehetőség a bútorokba épített, vagy a bútorok alá, illetve fölé szerelhető tárolók.

5. Hogyan tagold a teret új falak nélkül?

Az egy vagy másfél szobás lakások egyik nagy hátránya, hogy egylégterűek. Ezen azonban új válaszfalak beépítése nélkül is lehet változtatni! Paravánok, vékony könyvespolcok és hasonló térelválasztók tudnak abban segíteni, hogy a különálló terek érzetét elérhessük!

Reméljük segítettünk ezzel a pár tippel, kellemes lakberendezést!

(X)