Divat lett a katolikus diákokat zaklatni Írországban

Egy 214 írországi hittantanár beszámolói összegzését tartalmazó jelentés szerint Írországban az utóbbi időben egyre gyakrabban válnak a hitüket gyakorlók, de különösen a katolikus diákok zaklatás áldozatává.

Írországban kötelező a hittanóra, hiába az ország erős liberális elhajlása, mégis gyökereiben katolikus nemzetről beszélünk. 

„A hívő diákok ki vannak téve a bullyingnak. A hit, valamint a vallásos iskolák negatív megítélése hozzájárul ehhez a hatáshoz, ez pedig a hívő diákokat egy kiszolgáltatott csoporttá teszi” – írják a jelentésben.

A katolikus diákokat érő bullyingról szóló augusztusi jelentés a 12 évnél idősebb korosztályt vizsgálta.

bullying összetett jelenség, amelyre nincs a fogalmat teljes egészében kimerítő magyar szavunk. Szisztematikus, hosszabb időn át elkövetett, szándékos és tudatos zaklatás, a statisztikák szerint pedig a gyerekek kétharmadát is érinti a jelenség.

„Kiderült, hogy a középiskolás korosztályban a legveszélyeztetettebb csoport  a gyakorló katolikusoké; a legkevésbé veszélyeztetettek pedig azok, akik nem vallásosak, vagy ateista világnézetet vallanak.”

Több tanár azonban azt nyilatkozta, hogy nem aggódnak a vallási alapú zaklatás miatt iskolájukban, viszont akik szembesültek a jelenséggel, egyöntetűen közölték: elsősorban a nem vallásos diákok veszik célba a vallásos társaikat.

A válaszadók kifejtették, hogy meglehetősen aggasztó az az intellektuális „lustaság”, amely mentén a vallásellenes viselkedés kimerül abban, hogy a muszlimokat terroristának, a katolikusokat pedig pedofiloknak állítják be.

Kijelentették: „szociálisan elfogadhatóvá vált Írországban, hogy a katolikusokat, a katolicizmust inzultálják és lekicsinyeljék.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre