Érkeznek a Perseidák

Csütörtökön és pénteken éjjel várható a leglátványosabb tűzijáték, ami az évről évre, augusztusban visszatérő meteorrajnak köszönhető.

Amikor az űrben keringő kisebb kövek, porszemek belépnek a Föld légkörébe, a sebesség miatti súrlódástól felizzanak, így ionizálva a körülöttük lévő levegőt. Mindez egy látványos fényjelenséggel jár – népies néven ezt nevezzük hullócsillagnak.

Ha nyaranta egy darabig a tiszta, éjszakai égboltra tekintetünket, nagy eséllyel szemtanúi lehetünk ennek a fényjelenségnek, ám ez az esély bizonyos alkalmakkor mérhetően megnő. Vannak ugyanis olyan meteorrajok, melyek az év egy adott időszakában mindig visszatérnek, megnövelve ezzel a hullócsillag-észlelések számát. Ilyen raj a híres Perseidák is, mely talán az leghíresebb mind közül. A Perseidák fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló raj, melynek hullócsillagait Szent Lőrinc könnyeinek is szokták nevezni. Elsőként kínai csillagászoknak figyelték meg a csillagrajt Kr. u. 36-ban, majd az újkori felfedezés 1835-ben történt meg Brüsszelben Adolphe Quetelet belga csillagásznak köszönhetően.

Habár a Perseidákat július végétől augusztus közepéig több héten lehet megfigyelni,

2021-ben a maximum augusztus 12-re és 13-ra esik. Érdemes sokig fent maradni, ugyanis az éjfélt követő órákban lesz a leglátványosabb a csillaghullás.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a Perseida meteorraj tetőzése viszonylag hosszú ideig tart, így a környező éjszakákon, augusztus 11-én és 13-án éjjel is érdemes lesz az égboltot vizsgálni. A Perseidák sötétedéstől kezdődően, este 10 órától érkeznek az észak-keleti égbolt irányából. A felvillanások azonban a radiánstól távolabb, 40-50 fokra is feltűnhetnek. A Hold idén viszonylag korán nyugszik, tovább növelve a sikeres hullócsillagles esélyét.

A legaktívabb időszakban akár óránként 20-30 hullócsillag is megfigyelhető lesz, ami rengeteg kívánságot, de legalábbis rengeteg szép pillanatot okozhat mindazoknak, akik néhány éjszakára felcsapnak hobbicsillagásznak.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre