Csütörtökön startol az MCC Feszt

Augusztus 5-e és 7-e között rendezik meg a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány rendezvényét, az MCC Fesztet. Az esztergomi rendezvény túlmutat a hagyományos fesztiválok keretein, a szórakozás mellett helyet kapnak a társadalmi, közéleti és kulturális beszélgetések, előadások is.

Az MCC Feszt koncepciója a fiatalok igényeire reflektál. Célja, hogy a látogatók hiteles, vonzó, pörgős és izgalmas beszélgetések, szórakoztató és interaktív programok formájában minél teljesebb képet kapjanak a világban zajló folyamatokról, lehetőségekről. Az MCC Feszt kifejezetten a magyar tehetséget ünnepli és a fiatal generáció számára nemzetközi összehasonlításban is izgalmas előadókkal szolgál.

A háromnapos program során olyan zenei formációk várják az érdeklődőket, mint a Csík Zenekar, a Magashegyi Underground, Lotfi Begi vagy az Intim Torna Illegál. A fesztivál ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók izgalmas beszélgetéseken, előadásokon vegyenek részt, melyek különösen fontos témákat érintenek, mint például a digitális világ, a közösségi média hatásai vagy éppen az oktatás jövője.

A tudásfórum, a kulturális és szórakoztató rendezvény összekapcsolása a lehető legjobb formája egy fesztiválnak. Orbán Balázs államtitkár, az MCC kuratóriumi elnöke is így vélekedik: napközben a számára érdekes előadásokon vesz részt, majd délután azonban a szórakozásoknak is teret enged. Mint megtudtuk, kedvenc előadói közé tartozik Lotfi Begi, Tóth Gabi és a PASO is – ezeken a koncerteken tehát vele is találkozhatnak a jelenlévők.

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke. Forrás: MCC

Tucker Carlson, Renée Diresta, Justin B Hollander…

Az MCC Feszt több nemzetközi „nagyágyút” is meghívott a tengerentúlról. „A világunkat meghatározó kérdések elég egyértelműek, az egész nyugati civilizáció egy választóvonalhoz érkezett. A nagyon erős polarizáció, a hatalmas különbségek ezeken a civilizációkon belül vagy azokon túl, arra sarkallnak minket, hogy megpróbáljuk megérteni ezeket a vitákat és legyen véleményünk róla” – hangsúlyozta Orbán Balázs. Mint elmondta, egyes panelekbe külföldi előadókat hívtak meg, azzal a szándékkal, hogy „tanuljunk tőlük, és őket meghallgatva alakítsunk ki álláspontokat a világunkat markánsan meghatározó kérdésekről”.

Orbán Balázs szerint a sztereotípiákkal ellentétben igenis trendi a mai fiatalok körében a jobboldali világnézet: „Mindenhol, ahol járok, azt látom, illetve az MCC-ben is azt tapasztalom, hogy a fiataljainknak fontos a kultúra, a történelem és a nemzet. Nyitottak a hagyományos értékekre, a nemzeti gondolatra, ugyanakkor a világ is érdekli őket. Szeretnék tudni, hogy mi történik körülöttünk, szeretnék érteni a nagyvilági trendeket, és meg szeretnék mutatni Magyarországot a külföldieknek is.”

„Ez a Kölcsey-féle haza és haladás”

– jelentette ki a Miniszterelnökség államtitkára, hozzátéve: „Örülök, hogy ezeknek a fiataloknak az MCC egyfajta gyorsítópálya, segítség lehet az életben.”

A részletes program az MCC Feszt hivatalos oldalán, itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre