A magyar állam megvásárolta a Batthyány család okleveleit

Orbán

A magyar állam 5,6 millió euróért megvásárolta a Batthyány család levéltári okleveleit, 520 dokumentumot - közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn Budapesten.

A felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékek, az egykori Batthyány-birtokok levelezései betekintést nyújtanak a Magyar Királyság évszázados működésébe. Ezek tudományos igényű vizsgálatával jobban rekonstruálhatók a magyar történelem meghatározó eseményei és összefüggései – mondta Orbán Balázs a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) tartott eseményen.

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója kiemelte:

az arisztokrata család nevének fennmaradását semmi nem garantálja hitelesebben az oklevelek Magyar Nemzeti Levéltárba kerülésénél.

IV. Béla király 1256-ból származó oklevele a Batthyány család levéltári okleveleinek megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Levéltárban 2021. augusztus 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Mint Rácz György főlevéltáros kifejtette, az országból 1945-ben kivitt, és több mint 75 éven át Bécsben őrzött dokumentumok számbavételük, feldolgozásuk, digitalizálásuk után a tudományos kutatás rendelkezésére fognak állni.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnöke látható Andreas Rödder német történész Konzervatív 21.0 – a polgári Németország programja címmel magyarul megjelent könyvének bemutatóján a Főőrség épületében, a budai Várban 2021. július 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre