Tűzszünet van, mégis lőttek

Összecsapásban meghalt négy szakadár fegyveres a kelet-ukrajnai konfliktusban az érvényes tűzszünet ellenére - jelentette szombaton az ukrán média.

Az ukrán hadsereg tüzet nyitott a szakadárok egyik gépjárművére a Donyeck megyei Petrivszke település közelében, pedig a terület része a csapatszétválasztási övezetnek. A szakadárok viszonozták a tüzet. A jelentésekből nem derülnek ki a szakadárok halálának pontos körülményei. A dpa hírügynökség megjegyzi: mindkét fél gyakran azt állítja, az ellenség aknarobbanást vél támadásnak.

A hét elején is történt egy hasonló eset, akkor három oroszbarát szakadár fegyveres halt meg.

Immár egy éve van érvényben tűzszünet a felek között, mégis az év eleje óta legkevesebb száz ember halt meg a konfliktusban, köztük civilek is. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusnak több mint 13 halálos áldozata volt az elmúlt hét évben az Oroszországgal határos Luhanszk és Donyeck megyében.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Volodimir Zelenszkij ukrán államfő látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre!