Lelkiismereti döntés fölött nem állhat más emberek gyilkos szándéka

A spanyol orvosi kamara felszólalt Irene Montero miniszterasszony nyilatkozata ellen, mikor az kifejtette, hogy a nők saját döntése fölött nem állhat az orvos lelkiismereti döntése (ti. hogy erre hivatkozva utasítsák vissza az abortusz elvégzését).

Montero július 8-i nyilatkozatában úgy fogalmazott: „az orvosok lelkiismereti okokból történő tiltakozáshoz való joga nem állhat a nők döntési joga fölött”– idézte a CNA.

A Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos (nagyjából a Magyar Orvosi Kamarának megfeleltethető spanyol szervezet) azonnal beleszállt a kijelentésbe, sőt a spanyol abortusztörvény kapcsán is változtatásokat követelnek. Július 12-én megjelentettek egy nyilatkozatot, amelyben kiállnak a lelkiismereti döntési szabadság mellett.

Amit a miniszterasszony képvisel az orvosok lelkiismereti döntése kapcsán, a kamara szerint, amellett, hogy alkotmányellenes és szakmaiatlan, elfogadhatatlan, ráadásul „illegális és igazságtalan” is.

Montero nyilatkozata egyébként két héttel azután érkezett, hogy az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, amely szerint az orvosok, az adott beavatkozástól lelkiismereti okokból való tartózkodását az alapvető egészségügyi ellátás megtagadásaként aposztrofálta.

Nem kell nagy belátás ahhoz, hogy világos legyen: a lelkiismereti szabadság rigorózus szabályozása teljességgel értelmetlen és igazságtalan.

„Az orvosokat a betegek és a társadalom egyes részeinek nemtetszésének célpontjává teszi, holott nem ők a hibásak, és a probléma megoldásának lehetőségei máshol rejlenek”– írja a kamara.

Spanyolország 1985-ben legalizálta az abortuszt. A legutóbb 2015-ben módosított törvény a terhesség 14. hetéig, magzati rendellenességek és az anya egészségét fenyegető súlyos kockázat esetén pedig a 22. hétig engedélyezi az abortuszt. 2019-ben közel százezer magzat esett áldozatául az abortuszoknak.

 

Montero annak a Podemos pártnak a tagja, amely az abortusz dekriminalizálása érdekében további javaslatokat is tett a meglévő abortusztörvény módosítására. Ezeknek értelmében

  • az abortuszt kérő nők számára kötelező három napos várakozási időt eltörölnék,
  • az abortuszklinikák előtt, a nőknek segítő életpártiakat súlyosan büntetnék,
  • a 16-17 éves gyermekek abortuszához szükséges szülői beleegyezést eltörölnék.

Iratkozzon fel hírlevelünkre