Kényszergyógykezelik a Covid-osztályon gyilkoló férfit

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését annak a kínai férfinak, aki márciusban egy fővárosi kórház Covid-osztályán sebészeti ollóval szúrt meg egy nőt, aki később életét vesztette.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével gyanúsított férfi ellen a kényszerintézkedést legfeljebb hat hónapra rendelték el.

Hozzátették: a bíróság ezzel egy időben megszüntette a terhelt letartóztatását és elrendelte elmeállapotának – az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) egy hónapig tartó – megfigyelését.

A rendőrség korábbi közlése szerint egy VI. kerületi kórházban sebészeti ollóval többször arcon és mellkason szúrt egy másik beteget egy Covid-osztályon ápolt, kínai állampolgárságú férfi. A megszúrt beteg később meghalt.

A gyanúsított kirohant az osztályról, a biztonsági őr megpróbálta visszatartani, de a támadó őt is megsebezte a kezén.

A törvényszéki közlemény ismertette, hogy a gyanúsított cselekménye közfeladatot ellátó személy sérelmére és több személy sérelmére, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, illetve testi sértés kísérletének megállapítására lehet alkalmas. Ha bűnösnek találják, 10-től 20 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető – írták.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelését, valamint elmeállapotának megfigyelését, a bíróság ezt – a kommüniké szerint – megalapozottnak találta. A végzés nem végleges.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre