Időzített humanitárius és migrációs bombáról beszélt Azbej Tristan

A napokban 140 gyereket raboltak el fegyveresek egy nigériai baptista iskolából, valószínűleg valamelyik, Al-Kaidához köthető terrorszervezet. Ennek kapcsán beszélgetett a Spirit FM Exkluzív című műsorában Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője, Szilágyi Béla, a baptista szeretetszolgálat vezetője és Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézetének katonai vezetője.

Azbej Tristán a merényletet úgy minősítette: „Egyértelműen keresztényüldözés, annak is a legvéresebb formája.” Hozzátette, hogy Nigéria az az ország, ahol a legtöbb embert gyilkolják meg a keresztény hite miatt – olvasható az atv.hu összefoglaló írásában. Az erőszakos cselekmények mellett az ország északi területein, ahol muzulmán többségű a lakosság, egy általános diszkriminációval is szembe kell nézniük a keresztényeknek. Nigéria 36 államából 12-ben jogrendbe ültették a vallásszabadság korlátozását velük szemben, aminek, ha ezt szigorúan követik, akkor része például az, hogy a muzulmán hitről keresztényre való áttérést tárgyalás nélkül halállal büntetik – emelte ki az államtitkár.

Azbej Tristan államtitkár

A mostani akció mögött sejtett Boko Haram iszlamista mozgalomról Resperger István elmondta: egyik vezetőjét már kivégezték, a másik pedig egy fegyveres konfliktusban felrobbantotta magát, de, ahogy fogalmazott, „egy ideológiát, egy terrorizmust nem lehet bekeríteni, legyőzni, sokkal több erősfeszítésre lenne szükség.”

„Most egy támadásra kaptuk fel a fejünket, de én azt látom, hogy Európa meg Magyarország is elkényelmesedik. Hiszen egyre több jelentést olvasunk arról, hogy a terrorizmus már nem olyan fontos, már csökken. Ilyenkor szoktam mondani azt az esetet, amikor Magyarországon lefogták azt a gimnazistát, hogy gondoljuk el: ha egy sportrendezvényen, vagy a Balatonnál belehajtott volna a tömegbe, akkor is a jelentésekre hivatkoznánk-e” – hívta fel a figyelmet a beszélgetésben az ezredes.

Szilágyi Béla a múlt héten részt vett a Baptista Világszövetség ötévente tartott, idén online megrendezett kongresszusán, ahol Nigéria helyzete kiemelt téma volt. Mint mondta, a gyermekek megtalálásában és kiszabadításában most nem tudnak segíteni, ez a kormány és a hadsereg feladata, de az iskola újjá építésében és biztonságosabbá tételében szeretnének közreműködni. A szeretetszolgálat vezetője megemlítette, hogy adataik szerint az országban tavaly 270 templom elleni támadás történt. „Majdnem minden napra jut egy támadás” – tette hozzá.

„Valahogy Nigéria el van felejtve azzal, hogy vannak a pásztorok, a mezőgazdászok és a földművelők, ők egymás ellen küzdenek, és ez mindig így volt. De azt látjuk, hogy a trend iszonyatosan veszedelmesen űzi el a keresztényeket a saját földjükről” – fejtette ki Szilágyi Béla.

Azbej Tristan államtitkár arra is kitért, hogy Nigéria az évszázad végére a világ harmadik legnépesebb országa lesz. Szerinte, ha az északi szövetségi államokat nézzük ott, már látszik, hogy meg fog bukni az állam, elvesztik az ellenőrzést a rendfenntartó erők.

„Ez egy időzített humanitárius és migrációs bomba is. Az egész afrikai kontinens egyszerre lehet a jövő kontinense, egyszerre jelenthet egy stabil, fejlődő régiót, ami az Európai Unió szempontjából a piac miatt is nagyon fontos lehet, meg egyszerre okozhatja Európa vesztét azzal, hogy ha destabilizálódik az egész kontinens és több száz millió ember indul meg Európa irányába, akiket nem lehet akkor majd feltartóztatni” – mondta el az államtitkár a beszélgetésben.

A teljes beszélgetés itt érhető el.

Forrás: atv.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre