Menczer Tamás: a V4 egységet jelent a sport területén is

A visegrádi négyek együttműködése egységet jelent a sport területén is - fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a V4 nemzetközi országúti kerékpárverseny szombati magyar szakasza előtt.

A V4 ma Európában az erőt jelenti, a józan észt és az egységet jelenti: a politikai, gazdasági, kulturális egységet, és egységet a sport területén is

– fejtette ki Menczer Tamás azt megelőzően, hogy a Várkert Bazártól elrajtoltatta a magyarországi etapot. „A koronavírus harmadik hulláma után a magyar V4-elnökség alatt újra fogjuk indítani közösen Európát, az európai gazdaságot, a társadalmi életet és természetesen a sportéletet is” – szögezte le Menczer Tamás. Ez a kerékpárverseny is kiválóan mutatja, hogy összetartozunk – emelte ki az államtitkár, megemlítve: három kontinens 17 országából állnak rajthoz a viadalon.

„A versenyzők példát mutatnak nekünk kitartásból, akaraterőből, ahogyan legyőzik a körülményeket: a meleget, az ellenfeleiket és saját magukat is. Így jutnak el a célhoz, a V4 is így fogja elérni a céljait.”

A Visegrád 4 nemzetközi országúti kerékpárverseny magyar szakaszának rajtja Budapesten, a Várkert Bazárnál 2021. július 10-én. MTI/Balogh Zoltán

A szakasz díszvendége, Valter Attila a magyar versenyzőkhöz szólva a színpadon tréfásan annyit mondott: „Ha izgultok, nyugodtan cseréljünk helyet, aztán majd meglátjuk, itt jobb-e”. A Giro d’Italia összetettjét három napig vezető bringás elmondta, a jövőben szeretne visszatérni a versenyre a nyeregben ülve is „egy-egy trikóért”.

Az MTI érdeklődésére a livignói edzőtáborból hazaérkezett Valter elmondta: jól sikerült a felkészülés, és ideálisan alakul a formája a tokiói olimpia mezőnyversenyére, amelyen kedvező lesz számára a szintrajz. A japán fővárosba pénteken utazik el.

Princzinger Péter, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke kiemelte: a nyolcadik alkalommal sorra kerülő kerékpárversenynél nem kell ékesebb bizonyíték, hogy a V4 nem csupán politikai és diplomáciai együttműködés, hanem „cseh, szlovák, lengyel és magyar emberek valódi együttműködési rendszere”.

A V4 magyarországi szakaszán 28 csapat 170 versenyzője 157,3 km-t tesz meg Pannonhalmáig. A következő szakaszt vasárnap a szlovákiai Újbányán tartják meg, a cseh etapot jövő szombaton, a lengyelt pedig egy nappal később rendezik meg.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Valter Attila, a Groupma-FDJ országúti kerékpárversenyzője és Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke látható a Visegrád 4 nemzetközi országúti kerékpárverseny magyar szakaszának rajtja előtt Budapesten, a Várkert Bazárnál 2021. július 10-én. MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre