A vád gyilkosság és illegális gyermekfoglalkoztatás

Gyilkosság vádjával letartóztatták a kigyulladt bangladesi élelmiszergyár tulajdonosát, Abdul Hasemet és négy fiát, illetve az üzem további három tisztségviselőjét - közölte a helyi rendőrség.

Hasemet azért is felelősségre vonhatják, mert illegálisan foglalkoztatott gyermekeket. A Hashem Food and Beverage élelmiszergyár Rupgandzs iparvárosban található, hatszintes üzeme helyi idő szerint július 8-án délután öt órakor kapott lángra. A cég édességek, gyümölcslevek és metélt tészták gyártásával foglalkozik. A tűz nagyon gyorsan tovaterjedt az épületben található gyúlékony vegyi anyagok és műanyagok miatt. A tűzoltók 24 órán át küzdöttek a lángokkal.

A katasztrófában ötvenketten életüket vesztették és több tucatnyian megsérültek.

A munkások nem tudtak kimenekülni a tetőre, mert a főlépcsőhöz vezető ajtó be volt zárva – mondták el a tűzoltók. A helyi rendőrség vezetője, Dzsajedul Alam megjegyezte: ezen kívül számos további biztonsági szabályt nem tartottak be az üzemben. Alam szerint szándékos emberölés történt. A gyár tulajdonosa letartóztatása előtt jelezte: arra gyanakszik, hogy a tüzet a munkások gondatlansága, például egy hanyagul elnyomott cigarettacsikk okozhatta.

Begum Monnudzsan Szufian bangladesi munkaügyi miniszter elmondta, hogy gyermekmunka miatt is vizsgálódnak az üzemben. A tárcavezető rámutatott: beszélt a baleset két, 14 éves túlélőjével a kórházban, egy nő pedig azt állította, hogy eltűnt a 11 éves gyermeke, aki a gyárban dolgozott.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint több túlélő és az áldozatok hozzátartozói megerősítették, hogy gyermekeket dolgoztattak az üzemben 20 takaszos (körülbelül 70 forintos) órabérért.

A bangladesi törvények lehetővé teszik, hogy a 14 évnél idősebb gyermekek dolgozzanak, de csakis olyan munkahelyeken, amelyek nem veszélyesek, ami ebben az esetben nem állja meg a helyét – emelte ki a munkaügyi miniszter. Szufian hozzátette: ha kiderül a törvényszegés, akkor nem csak a tulajdonost, hanem a munkafelügyelőket is felelősségre vonják.

Bangladesben gyakoriak a balesetek a biztonsági előírások betartásának hiánya miatt. 2019-ben legalább hetvenen vesztették életüket egy hatalmas tűzben Dakkában. 2013-ban a Dakka elővárosában található Rana Plaza omlott össze, ahol öt, nyugati exportra dolgozó ruhagyár is működött. A baleset pillanatában több mint háromezer munkás dolgozott az épületben, közülük 1138-an életüket vesztették. A vizsgálatok eredménye szerint az épület az illegálisan felhúzott emeletek és a nehéz gépek súlya alatt omlott össze.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön tűz pusztít a Hashem Foods élelmiszergyártó vállalat épületében a Dakka szomszédságában fekvő Rupgondzsban 2021. július 9-én. MTI/EPA/Monirul Alam

Iratkozzon fel hírlevelünkre