A plusz kromoszómával rendelkezőknek is van joguk az élethez

A héten új pro-life törvény lép életbe Dél-Dakotában, amely megtiltja a Down-szindrómás csecsemők abortuszát. Kristi Noem, kormányzó még márciusban írta alá az életvédő törvényt, amely hétfőtől (06.05.) újabb meg nem született életeket menthet.

Elsöprő többséggel

Az új törvény (HB 1110) megtiltja majd az abortuszt végző orvosoknak, hogy tudatosan elvetessenek egy magzatot azért, mert a babának Down-szindrómája van, vagy lehet. Kivételt képezne ez alól, ha az abortusz „szükséges a terhes nő életének megmentéséhez, mert az életét fizikai rendellenesség veszélyezteti (…) ha más orvosi eljárás nem elegendő erre a célra”.

A dél-dakotai törvényhozás mindkét kamarája egyhangúlag elfogadta a tilalmat. Az állami szenátus 35-0, a képviselőház pedig 68-0 arányú elsöprő többséggel szavazta meg az életpárti törvényt.

Down-szindróma

A Down-szindrómás babákat már az anyaméhben diszkriminálják – A kép forrása: Flickr

Isten mindenkit felruházott az élethez való joggal

A kormányzó korábban úgy nyilatkozott, ha tehetné minden meg nem született csecsemőt megvédene az abortusztól, de az amerikai legfelsőbb bíróság – a Roe kontra Wade ügyben hozott ítélet alapján – ezt megtiltja az államoknak.

„A szívünk mélyén tudjuk, hogy mindannyiunkat Isten teremtett, majd felruházott az élethez való joggal. Ez mindenkire igaz, beleértve a plusz kromoszómával rendelkezőket is. Tehát minden meg nem született gyermeket megillet az élethez való jog” – hangsúlyozta Noem.

A kormányzó a Twitteren egy Down-szindrómás kisbabával a karjában ünnepelte az új életvédő törvény életbe lépését. „A kis Valentina Duffy olyan gyönyörű baba, és történetesen Down-szindrómás” – írta a tweetben.

A Down-szindrómás babákat már az anyaméhben diszkriminálják

A jogszabály életbe lépését többen akadályozták. A mellette tanúskodó szakértők kiemelték, hogy a Down-szindrómás születendő babákat gyakran diszkriminálják az anyaméhben. Egy februári meghallgatás során Dr. Tara Sander Lee, a Charlotte Lozier Intézet kutatója és klinikai tudósa az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányokra mutatott rá, amelyek szerint a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok esetében 61-93 százalék közötti az abortusz aránya.

„A beteg elpusztítása nem gyógyító orvoslás. A Down-szindróma diagnózis esetén végzett abortusz mai aránya nem más, mint az eugenika modernkori formája” – fejtette ki Lee a bizottságnak.

A törvény mellett állt ki többek között Katie Shaw fogyatékossági jogvédő is, aki Down-szindrómás. „Segítsük a Down-szindrómásoknak, hogy legyen esélyük. Tegyük csodálatosabbá a világot”.

A Down-szindrómás magzatokat elképesztően magas arányban vetetik el. A The Atlantic és a CBS News nemrégiben megjelent riportja szerint

a Down-szindrómára pozitív eredményt mutató magzatoknak Izlandon közel 100 százalékát, Dániában 95 százalékát, Franciaországban, pedig 77 százalékát abortálják.

magzat

A beteg baba elpusztítása nem gyógyító orvoslásA kép forrása: Lifenews.com

A szűrővizsgálatok csak rontják az esélyeket

A halálos megkülönböztetés a születés előtti tesztelés fejlődésével egyre csak súlyosbodik. A European Journal of Human Genetics című folyóiratban nemrég megjelent egy cikk, amely szerint az Egyesült Királyságban a Down-szindrómával született csecsemők száma 54 százalékkal csökkent, amióta a nem invazív prenatális szűrővizsgálatok, körülbelül egy évtizede elérhetővé váltak.

Szülők nyomás alatt

Ráadásul a szülők gyakran nyomás alatt érzik magukat, hogy elvetessék a Down-szindrómás és más fogyatékossággal született babákat. Egy anyuka nemrégiben azt mondta a BBC-nek, hogy 15 alkalommal gyakoroltak rá nyomást, hogy vetesse el születendő lányát, egészen a baba születésének pillanatáig. Egy másik anya a New York-i Brooklynból elmondta, hogy az orvosok hetekig próbálták meggyőzni, hogy abortálja születendő fiát.

Az utóbbi időben prominens abortuszpárti csoportok, köztük a NARAL és a Planned Parenthood nyíltan amellett érvelnek, hogy az abortusz bármilyen okból rendben van, beleértve a diszkriminációt és a nemi szelekciót is. „MINDEN érv elfogadható az abortuszra” – bátorít a gyilkolásra Colleen McNicholas, a Planned Parenthood abortuszszakértője.

Életvédő törvények állandó blokkolása

Az elmúlt években több állam is törvényt fogadott el a születendő babák diszkriminációtól való védelmére. Arkansas, Ohio, Észak-Dakota, Missouri és Indiana is köztük van, de a legtöbbjük diszkriminációellenes törvényét bírósági úton blokkolják.

Ha ezeket a törvényeket „életben hagynák”, akkor évente több ezer meg nem született baba menekülhetne meg az abortusztól.

Forrás: Lifenews.com

A fiam által egy jobb világba csöppentem

Down-szindrómás édesapjának köszönheti az egyetemista, hogy az orvosira jár

Iratkozzon fel hírlevelünkre