Kedvezünk az új Covid-mutánsok kialakulásának, ha nem oltatunk!

Ott a legnagyobb valószínűsége az új mutánsok keletkezésének, ahol dübörög a járvány. Dübörögni pedig ott tud, ahol sok a nem oltott a lakosság körében – nyilatkozta lapunknak Bagdy Virág sürgősségi orvos. Mint mondta, bár a meleg idő és az, hogy főként a szabadban tartózkodunk, nem kedvez a vírus terjedésének, hazánkban még nem alakult ki a közösségi immunitás. Így ha begyűrűzik hozzánk is a negyedik hullám, ismét komoly veszélybe kerülhetnek azok, akik nemet mondanak a védőoltásra.

Még mindig működnek Covid-osztályok országszerte, de sokkal kisebb a leterheltségük, mint a vírus tetőpontjának időszakában. Ez részben az oltásoknak, részben a korlátozásoknak, a maszkviselésnek és a távolságtartásnak köszönhető. Mindez tehát együttesen pozitív hatást eredményezett, de arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy a nyájimmunitás még mindig nem alakult ki hazánkban. Ahhoz egyelőre túl kevesen éltek az oltás lehetőségével.

„A covidos betegek száma csökkent, de a vírus nemcsak elsődleges, hanem „következményes” hatásokkal is bír az egészségügyre. Több hónapon át ugyanis nem működött az ambuláns ellátás, a háziorvosok pedig oltottak, így nem tudták úgy ellátni a betegeiket, ahogy korábban tették. Osztályok vagy komplett kórházak álltak át az oltásra, és emiatt sok beteg egészségügyi állapota leromlott. Ők most megrohamozzák a kórházakat.

Rengeteg rossz állapotú beteget fogadunk a kórházakban, rendkívüli gyorsasággal telnek meg az osztályok”

– mondta el lapunknak Bagdy Virág. Hozzátette, ez persze nemcsak hazánkban, hanem a világ minden táján így van, a fejlettebb egészségügyi rendszerű országokban is. Egy ilyen méretű pandémia esetén ugyanis a Covid-ellátás, illetve az oltás élvez prioritást, és minden más – nem sürgősségi ellátás – a háttérbe szorul. Elmondta, sok beteg küzd poszt-Covid szindrómával, vagyis a vírusfertőzés szövődményeivel, így ők is nagy számban jelennek meg az egészségügyi osztályokon. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy több orvos, szakdolgozó átvándorolt a magánegészségügybe, így szakemberhiány is van.

A kórházak leterheltsége tehát továbbra is óriási.

Még mindig vannak lélegeztetőgépre szoruló betegek, de szerencsére a számuk is jelentősen és folyamatosan csökken.

Sajnos még ma is sokan szorulnak lélegeztetőgépre, de számuk napról napra csökken (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Sokkal veszélyesebb az indiai mutáns, mint eddig bármelyik

Bagdy Virág emlékeztetett arra, hogy a harmadik hullám Angliából gyűrűzött be hozzánk a brit variánssal. „Nemrégiben jelent meg a Delta-, más néven az indiai variáns. Megfigyelhetjük, hogy Nagy-Britanniában nőnek az esetszámok. Most is úgy tűnik, hogy nyugatról keletre gyűrűzik a Delta-mutáns, ami 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint a brit” – mutatott rá. Megjegyezte, utóbbi változat is már azért tudott ekkora pusztítást végezni, mert sokkal fertőzőbb volt, mint az eredeti, Vuhanból kiindult Covid-vírus.

Gondoljunk bele, hogy ha 60 százalékkal fertőzőbb, akkor milyen őrületesen gyorsan terjed!

Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk akadályozni, és ne alakuljon ki a negyedik hullám, minél több embernek be kell oltatnia magát – hívta fel a figyelmet.

Egy oltás nem elég

Kérdés az is, hogy a Delta-variáns mennyire veszélyes azokra, akiket már oltottak. „Érdekes, hogy a briteknél jobbak az átoltottsági adatok, mint Magyarországon, mégis terjed náluk a Delta-variáns, olyannyira, hogy az enyhítések határidejét kitolták egy hónappal annak érdekében, hogy ne dőljenek bele egy következő hullámba, és ne terheljék túl az egészségügyet” – ismertette Bagdy Virág. Erre vonatkozóan készítettek tanulmányokat a Pfizer és az Astra Zeneca esetében. A vizsgálatokból kiderült, hogy az első oltás után három héttel körülbelül 30 százalékos védettség állt fenn. Ez még nagyon alacsony szint.

A fertőzés oka tehát az, hogy bár az első oltással éltek, a másodikat már sokan nem adatták be maguknak Nagy-Britanniában.

Pedig a második vakcinát is felvevők néhány héttel majdnem ugyanolyan mértékben mutattak védettséget, mint az eredeti vírus vagy a brit mutáns ellen. – Ez egyértelmű üzenet azoknak, akik nem szeretnének elmenni a második oltásra. Egy oltás nem véd meg az indiai vírustól, de kettő már igen – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

A fogamzásgátló veszélyesebb, mint az oltás

Bagdy Virág kitért arra is, hogy sokan még mindig nagyon félnek az oltásoktól. A legtöbbször a vérrögképződésre hivatkoznak, ám gyakorlatilag annak, aki fogamzásgátlót szed, sokkal nagyobb az esélye a trombózisra. Másik oltási mellékhatásként a szívizomgyulladást emlegetik. „A Pfizer és a Moderna esetében ezt is vizsgálják. Az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem állapított meg egyértelmű összefüggést az oltás és a szívizomgyulladás között. Viszont fontos tudatosítani magában minden kétkedőnek, hogy

a Covid-fertőzés minden olyan tünetet képes produkálni, amit az oltás. Sőt, többet is: szívizom- és szívburokgyulladást, trombózist, bénulást, a tüdőt pedig képes teljesen szétrombolni.

Vagyis sokkal többen halnak bele a vírusfertőzésbe, mint az oltásba. Nem beszélve arról, hogy a Covid esetében akár több év elteltével is felbukkanhatnak szövődmények” – mutatott rá. Hozzátette, aki nem oltat, a betegség, a szövődmények kockázatát is magára vállalja, és a Covid miatti kockázatokat is.

Egy oltás nem elég, a 90 százalék feletti védettség kialakulásához mindkét vakcinára szükség van (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Életmentő oltás helyett buta hiedelmek

Bagdy Virág szerint a legtöbb ember oltásellenessége mögött valamilyen hiedelem áll. Ez a hiedelem pedig érzelmi kérdéssé formálódik, tehát nem lehet őket észérvekkel meggyőzni. „Minden embernek személyes felelőssége van, egyrészt maga felé, másrészt a társai felé, különben az álhírek áldozataivá válunk. Saját magunk érdekében is fontos, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk, és mások érdekében is, ugyanis ellenkező esetben emberek életét veszélyeztetjük. – Az álhírek kiemelkedő gyűjtőhelye a Facebook, ahol a legtöbb információ jellemzően köszönőviszonyban sincs a valósággal. Kiváló ellenpélda azonban Dr. Dobson Szabolcs oldala, a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó. Ő naponta követi és összefoglalva lefordítja a koronavírussal kapcsolatban megjelent valóban szakmai és friss anyagokat” – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Csak semmi lazulás, még nincs nyájimmunitás!

Kitért arra is, hogy bár a meleg idő és az, hogy sokat tartózkodunk a szabadban, nem kedvez a vírus terjedésének, de ne feledkezzünk meg arról, hogy nem alakult még ki hazánkban a nyájimmunitás! Ha begyűrűzik a mutáns, a kétszer oltottak nagy százalékban védettek lesznek, viszont az egyszer oltottak már nem. Bagdy Virág szerint ezért fontos felvenni a második oltást, illetve elmenni oltatni. Ezt pedig jobb minél hamarabb megtenni, ugyanis ha már begyűrűzik a negyedik hullám, nem lesz elegendő idő a védettség kialakulásához, mivel ahhoz 6-7 hét szükséges.

„Ott a legnagyobb valószínűsége az új mutánsok keletkezésének, ahol dübörög a járvány. Dübörögni pedig ott tud, ahol sok a nem oltott. Ez történt Indiában is. Létrejött a Delta-mutáns, ami fertőzőbb, mint eddig bármelyik, amit ismerünk. Tehát ha nem oltunk, kedvezünk az új mutánsok kialakulásának, és

fogalmunk sincs, hogy az új mutánsok mikor törik át a mostani védőoltásrendszert”

– mutatott rá Bagdy Virág. Emlékeztetett arra, hogy régen is az oltás volt az egyetlen módja annak, hogy az olyan nagy méretű járványok, mint például a járványos gyermekbénulás, eltűnjenek Európából.

Megjegyezte, az oltásellenesség nem csak nálunk jellemző, sajnos világszerte sok a szkeptikus. „Még keresztények között is jellemző, hogy nemet mondanak a vakcinára. Sokan azt vallják, hogy „ha én jó keresztény vagyok, majd megvéd a Jóisten”. Ez nem így működik. A Jóisten adta a tudományt, ami eszköz ahhoz, hogy segítsen rajtunk. Tehát élni kell vele” – szögezte le. Hozzátette, nekünk, keresztény embereknek pedig az élet védelme fő értékeink közé tartozik, így azt támogatnunk kell minden lehetséges eszközzel!

Kiemelt képünkön: Intenzív terápiás szakápolók dolgoznak az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás Covid-osztályán 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre