Az eucharisztikus világkongresszusra készül Székesfehérvár

Huszonnyolc alkotó munkái láthatók Székesfehérváron a Városház téren a szeptemberi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának rendezésében.

A személyes találkozások fontosságát hangsúlyozta szombati Városház téri köszöntőjében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere. Kiemelte:

bárki megtekintheti a szabadtéri tárlatot, melyet egy történelmi városban olyan értékek vesznek körül, mint az Országalma-szobor, a Szent Imre-templom vagy a Nemzeti Emlékhely.

Elmondta: sokan nézik meg a kiállítást, fényképeznek mobiltelefonnal és töltik fel a közösségimédia-felületekre is képeiket. Ezáltal pedig ők is értéket közvetítenek egy olyan világban, ahol pont ezeket a keresztény értékeket érik támadások – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Spányi Antal megyéspüspök úgy fogalmazott: különleges ajándékot kapott a város az alkotásokkal. Azt mondta:

a képek „a hozzánk közel levő Istenről szólnak” és a legnagyobb hittitok, az eucharisztika inspirálta a művészeket, akik mai modern eszközökkel próbálták azt az emberekhez közel hozni.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hangsúlyozta: „kultúránk a kultuszban gyökerezik”, a művészeti alkotások pedig alapvetően kötődtek a szentség, a sacrum fogalmához. Felidézte: a katolikus egyház 1881 óta rendez eucharisztikus világkongresszusokat. Magyarország 1938 után idén ad újra otthont az eseménynek, az MMA pedig önállóan és partnerekkel is tiszteleg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt – mondta.

A Székesfehérváron július 4-ig látható szabadtéri kiállításon 28 alkotóművész klasszikus festészeti, grafikai, plasztikai alkotásainak képei mellett fotográfiák és digitális művek is helyet kaptak.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust eredetileg 2020 szeptemberében rendezték volna meg Budapesten, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották és idén szeptember 5. és 12. között tartják meg. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjén Ferenc pápa is részt vesz.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Cser-Palkovics András polgármester és Szücs György, az MNG főigazgató helyettese látható a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum „Összetartozunk. A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből” című kiállítás megnyitóján a székesfehérvári Csók István Képtárban 2021. május 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre