A Hungary Helps segítséget ajánl a csehországi tornádó károsultjainak

A Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül azonnali gyorssegélyt biztosít a csehországi károsultak megsegítésére – közölte Azbej Tristan államtitkár Facebook-bejegyzésében.

„A barát bajban is barát”– írta Azbej Tristan. „Azonnali gyorssegélyt biztosítunk a csehországi súlyos természeti katasztrófa következtében keletkezett károk enyhítésére és a megsérült templom újjáépítésére Hrusky községben.”

Az államtitkár megjegyezte: „a segítség számunkra magától értetődő: ezt diktálja a baráti és a V4 szövetségi szolidaritás is.”

Az legfrissebb értesülések szerint a természeti katasztrófában elhunytak száma egyelőre tíz alatt van.

„Településünkön tornádó söpört végig, amely a falu felét a földdel tette egyenlővé. Csak a házak falai maradtak meg, tetők és ablakok nélkül. A szélvihar megrongálta a templomot is, ledöntötte a templomtornyot és elvitte a tetőt. Tető nélkül maradt az iskolánk is. A vihar százéves fákat döntött ki. Szörnyű a helyzet”– ecsetelte a falu állapotát az alpolgármestere, Marek Babisz.

Az erős szélvihar hasonló pusztítást végzett a szomszédos Moravská Nová Ves településen is. Marek Kosut, a falu polgármestere a televíziónak azt mondta, hogy több száz ház rongálódott meg.

Mindkét településen a szélvihar számos sérülést okozott. A televízió értesülései szerint több tucatnyi embert kellett kórházba szállítani. A hodoníni városi kórház megerősítette, hogy az esti órákban több tucatnyi sérült személyt kezeltek. A tornádó a városban egy autóbuszt is felborított és lesodort az útról. A buszbaleset sérültjei szintén kórházba kerültek.

Michaela Malachová, a meteorológiai intézet szakértője a CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a rendkívüli erejű szélvihar valószínűleg tornádó volt, bár ez a jelenség a régióban rendkívül ritka.

(MTI/Vasarnap.hu)

 

Kiemelt képünk forrása: Martin Sekanina/Twitter

Iratkozzon fel hírlevelünkre!