Besokallt a Magyar Autóklub

Budapest közlekedése elesett, a város átjárhatatlanná és így sokak számára élhetetlenné vált. A Magyar Autóklub, mint az autós társadalom érdekképviseleti szervezete ezt a helyzetet egyértelműen a szakmailag elhibázott forgalomszervezési döntések következményének tartja - fogalmazták meg levelükben.

Egy közlekedési agóniában szenvedő város élhetetlen, nem szolgálja az idegenforgalom és a turizmus fejlődését sem.

Mint írják: a közlekedési válság kialakulása a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való érdemi egyeztetés, illetve együttműködés révén megelőzhető, a felújításokkal szükségszerűen együtt járó kellemetlenségek mértéke csökkenthető lett volna. Ugyanakkor még most sincs késő meghallani és megfogadni azok tanácsait, akik nemcsak egy eljövendő, reménybeli közlekedő közösség, hanem a ma közlekedni igyekvő fővárosi polgárok és vállalkozások érdekeit is képviselik. A szervezet korábban már több fórumon kifejtette észrevételeit és megtette javaslatait a főváros közlekedési terveivel kapcsolatban, de azokra érdemi válasz a Főváros részéről nem érkezett.

Az élhető város koncepciójával egyetértünk, de nem egy kisebbségi csoport, a kerékpárosok teljes előnyben részesítésével, más csoportok (akár még a gyalogosok, tömegközlekedők) kárára az infrastrukturális feltételrendszer megteremtése nélkül.

A Magyar Autóklub azonnali válságkezelő intézkedéseket is megfogalmaz:

Ne a város több stratégiai pontját egyszerre érintő lezárások időszakában igyekezzenek nevelni a városlakókat, a holnap közlekedő közösségének érdekei mellett legyenek tekintettel a ma közlekedők érdekeire, a jelen közlekedés realitásaira is!

A folyamatban lévő és a tervezett beruházások szükségesek, de annak megvalósítása során gondoskodni kell a forgalom biztonságos elvezetéséről. A lezárásokat és forgalomkorlátozásokat szervezetten és tervezetten bonyolítsák le, figyelemmel a forgalom folyamatosságának biztosítására, pl. párhuzamos/alternatív útvonalak egy időben ne kerüljenek korlátozásra, az elkerülhetetlen lezárások esetén biztosítsanak táblával jelölt terelő utat.

Az autóklub nyílt levelében felszólítja Karácsony Gergelyt, hogy a lezárások idejére adják vissza a kísérleti kerékpársávokat az autósoknak!

Véleményük szerint a felfestett kerékpárutak azonnali forgalmi dugókat és balesetveszélyes helyzetet okoztak és okoznak a főváros úthálózatán.

Mint írják: a pesti Dunapart és a Lánchíd egyidejű lezárása csak tovább súlyosbítja a közlekedési válságot. A felújítások időszakára ezért a kísérleti kerékpársávokat meg kell szüntetni és az elvett forgalmi sávot vissza kell adni a gépjárműforgalomnak. Ez egyidejűleg csökkentené a balesetveszélyes helyzeteket és az araszoló forgalom okozta környezetszennyezést is!

A klub levelében felszólítja a főváros vezetését, hogy a döntéshozatal során élvezzen prioritást a közlekedésbiztonság és a levegőszennyezettség csökkentése a működőképesség fenntartása mellett.

 

Forrás: Magyar Autóklub

Kiemelt képünkön a Lánchíd-felújításhoz kapcsolódóan folyik a Clark Ádám tér átépítése, az új, szélesebb körforgalmi út kialakítása 2021. június 7-én. MTI/Máthé Zoltán          

Iratkozzon fel hírlevelünkre