Rétvári: A magyar történelem sikerének bizonyítéka, hogy magyar nemzetként „most is itt vagyunk”

Rétvári Bence a Kosáry Domokos Történelemverseny eredményhirdetésén elmondott köszöntőjében kiemelte: harminc évvel a rendszerváltás után a külső narratívák kényszerétől végleg meg kell szabadulnunk, és végképp szabadon kell értelmezni történelmünket.

Nem lehet egy nemzet sikeres, ha nem tudja múltját összességében sikeres teljesítményként megítélni – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten. A Kereszténydemokrata Néppárt honlapján közzétett beszámolóból kiderül: Rétvári szerint minden időszakban minden nagyhatalom – amelynek célja volt Magyarországot a saját érdekkörében tartani – igyekezett a magyar történelemszemléletet is átalakítani saját értelmezése szerint.

Egy harminc éve szabad ország polgáraiként „nem indulhatunk ki másból”, csak a nemzeti szuverén történelemértelmezésből, és úgy kell tekinteni történelmünkre, hogy abban a magyar nemzeti érdek alapján mi volt fontos, lényegtelen, helyes és helytelen – mondta az államtitkár. Kitért arra is, hogy a szuverenitás fontos része, hogy egy büszke országnak fenn kell tartania magának a jogot arra, hogy a saját történelmét önmaga értelmezze, és a világ történéseit is a saját országa szemszögéből értelmezze.

Rétvári Bence szerint

a legfőbb bizonyítéka a magyar történelem sikerének, hogy magyar nemzetként „most is itt vagyunk”.

„Azért vagyunk itt”, mert az idők során a vesztes csaták mellett nyertes csaták és jól megkötött kompromisszumok is születtek. Ezek nélkül „nem lennénk ma” a Kárpát-medence legnépesebb, legstabilabb, domináns országa kulturális, katonai és gazdasági viszonylatban – hangsúlyozta az államtitkár.

Minden szabad országnak saját történelemértelmezése kell, hogy legyen

A miniszterhelyettes hozzátette, helyes történelmi önképből lehet csak reális jelenkori önkép, és egy, a magyarság sikereit felmutatni merő történelemtanítás lehet csak az alapja egy sikeres magyar nemzetnek.

Nem lehet egy nemzet sikeres, ha nem tudja múltját összességében sikeres teljesítményként megítélni

– folytatta gondolatait Rétvári.

A Kosáry Domokos Történelemversenyt a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete szervezi ötödik éve a 7-10. évfolyamos diákoknak. A versenyen – amely az országos tantervi követelményekre épül – kilencszáz tanuló mérhette össze tudását korcsoportos bontásban helyi, regionális, majd országos szinten.

Kiemelt képünkön Gönczi Balázs, az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium 10. évfolyamos diákja átveszi az 2. helyezettnek járó oklevelet Rétvári Bencétõl, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárától a Kosáry Domokos Történelemverseny eredményhirdetésén a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. június 12-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre!