Mandiner: Nem több pletykánál, hogy Ferenc pápa nem akar Orbán Viktorral találkozni

Szilvay Gergely és Veczán Zoltán a Mandiner hasábjain foglalkoztak azokkal a híresztelésekkel, amelyek szerint az egyházfő nem találkozna Orbán Viktorral és Áder Jánossal. Forrásaik szerint ezek a sajtóinformációk mindössze csak pletykák. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy Ferenc pápa rendszerint okoz diplomáciai bonyodalmakat a háttérben. A Vasarnap.hu információi szerint a szentatya tervei csak akkor válnak hivatalossá, ha azt az Il Bollettino Vaticano (Vatikán állam hivatalos közlönye) közli.

Igaz-e, hogy Ferenc pápa nem akar találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején? – erre a kérdésre kereste a választ a Mandiner két újságírója egyházi és diplomáciai források segítségével azon hír kapcsán, hogy a National Catholic Register (NCR) értesülései szerint a szentatya szeptember 12-én celebrálja a világkongresszus zárómiséjét a Hősök terén, majd ezt követően három és fél napra Szlovákiába látogatna, a magyar kormány migránspolitikája miatt viszont nem kíván vezető politikusokkal találkozni. A katolikus lap azt írja, hogy a magyar kormányzat és az egyházi vezetők részéről is törekednek arra, hogy a pápa több időt szenteljen a magyar híveknek.

A fenti hír alapján, melyet számos sajtótermék leközölt, Ferenc pápa mindössze néhány órát töltene a magyar fővárosban, majd az eucharisztikus kongresszus zárómiséjét követően el is hagyná az országot.

Valójában semmit nem tudni a pápa szándékairól

A Mandiner forrásai szerint szinte lehetetlen, hogy bárki, aki részt vett a budapesti útról szóló egyeztetéseken, szivárogtatott volna Edward Pentinnek, a fentebb hivatkozott cikk szerzőjének. Éppen ezért a híresztelések nem többek egy szimpla pletykánál, amelyet egyetlen releváns forrás sem erősített még meg.

A Szilvay Gergely és Veczán Zoltán által megkérdezett szakértők hozzátették, hogy Ferenc pápa március eleji iraki útjáról hazafelé említett egy esetleges budapesti utat, amikor arról kérdezték, elmegy-e Pozsonyba. Válaszul annyit mondott: mivel amúgy is el kellene mennie a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, ezért lehet, hogy Pozsonyba is ellátogat.

Az iraki út pontos programját két héttel korábban hozták nyilvánosságra a hivatalos vatikáni közlönyben, ami annyit jelent, hogy az esetleges szeptemberi budapesti látogatásról még bőven augusztusig egyeztethetnek a felek, mire a végső program kialakul – és kiderül.

Érdekes egybeesés továbbá, hogy az Edward Pentin által képviselt szemléletet nem kedvelő HVG volt az első magyar lap, ami lehozta a NCR „értesülését”.

Már az is elismerés, hogy egyáltalán jön

Amennyire mi tudhatjuk, a Nemzetközi  Eucharisztikus Kongresszusra nem tervezte a pápa, hogy ellátogat, és nem is szokás ez. Az 1938-asra is csak pápai legátusként érkezett a későbbi pápa, Eugenio Pacelli is csak apostoli legátusként volt jelen, a regnáló XI. Piusz nem volt jelen a budapesti eseményen – mondta el a Mandinernek Odrobina László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, korábbi madridi nagykövet.

Odrobina árnyalja a migrációval kapcsolatos pápai kommunikáció kontextusát is, mondván, egy Argentínából érkezett pápáról van szó, aki maga is olasz bevándorlóként élt a dél-amerikai országban, így érthetően egészen más a hozzáállása a kérdéshez, mint akár Európa jelentős részének, másrészt migrációbarát üzenetei sem biztos, hogy elsősorban kontinensünknek címzett intelmek, ellentétben azzal, ahogyan ezt a baloldali sajtótermékek tálalták.

Egy másik, a helyzetre közelebbről is rálátó forrás azt mondta, hogy

„a pápát eleve csak a kongresszus zárómiséjére hívták meg, és lelkipásztori látogatásról van szó, azaz a pápa egyházfői minőségben jön,”

nem tudni, hogy államfői minőségben is meghívták-e, amely implikálná, hogy találkozik a magyar állam képviselőivel. Másrészt talán bízhatunk abban, hogy módosul a pápa programja, hogy tud találkozni a magyar politikai vezetőkkel is: ezzel nem okozna csalódást számos magyar honfitársunknak.

Nem régen dőlt el a látogatás ténye

Azbej Tristan, az Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára iraki vizitjén találkozott Ferenc pápával, akinek ő maga be sem számolhatott a magyar segélytevékenységről, a helyi érsek ugyanis átvette tőle a szót, és ő maga sorolta fel, hogy mi mindent tesz a magyar állam az üldözött keresztényekért, s hogy ezt nem a helyi NGO-kon keresztül valósítja meg, hanem az egyházak segítségével – ezt követően a repülőgépen jelentette ki az egyházfő, hogy eljön Budapestre is. Ezt megelőzően nem volt egyértelmű, hogy a pápa elfogadja-e a magyar katolikus egyház meghívását.

A látogatás ténye már önmagában elismerése a magyar speciális humanitárius politikának.

Az Il Sismografo nevű olasz egyházi blog továbbá arra hívja fel a figyelmet a lehetséges budapesti látogatás kapcsán, hogy

Ferenc pápa hajlamos fejfájást okozni saját diplomáciai stábjának is.

A fentiekből jól látható, hogy a pápa látogatásának kérdése korántsem annyira fekete-fehér, mint ahogy azt a magyar és nemzetközi baloldali sajtó igyekszik tálalni. Több hónap van még hátra a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig, addig pedig még sok víz folyik le a Dunán. Egy dolog azonban bizonyos, a szentatya hivatalos álláspontját nem sajtóértesülések formájában fogja megtudni a nagyközönség.

A teljes írást az alábbi linken keresztül lehet elolvasni.

Azbej Tristan: A pápa iraki látogatása ráirányította a figyelmet a Hungary Helps programra is

Azbej Tristan: Ferenc pápa megáldotta a magyar humanitárius programot

Kiemelt képünkön Ferenc pápa 2021. március 7-én Moszulban. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Iratkozzon fel hírlevelünkre