Marokkóból hazaküldik a kiskorú migránsokat

VI. Mohamed marokkói király utasítást adott az Európai Unió tagországaiba illegálisan és felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú migránsok hazatelepítésére - közölte kedden a marokkói kormány.

„Az uralkodó több alkalommal hangsúlyozta, egyebek között külföldi államfők előtt is Marokkónak azt a világos kötelezettségét, hogy megfelelő módon hazaszállíttassa a regisztrált kiskorú migránsokat. Ennek érdekében egyes országokkal, így Franciaországgal és Spanyolországgal együttműködési mechanizmusokat alakítottunk ki, amelyek keretében eddig néhány tucat fiatal térhetett vissza Marokkóba” – áll a rabati belügyi és a külügyi tárcák közös közleményében.

A minisztériumok szerint a hazatelepítések megvalósításában tapasztalt fennakadások részben az európai országok körülményes eljárásaival magyarázhatók.

„Marokkó, mint mindig, kész együttműködni az európai országokkal, illetve az EU-val a kérdés rendezésében. Marokkó reméli, hogy az EU és az érintett országok túl tudják tenni magukat az eljárási kötöttségeken, és megkönnyítik a műveletet” – olvasható a közleményben.

A Reuters hírügynökség szerint a rabati bejelentés olyan spanyol sajtójelentésekre lehet válasz, miszerint Marokkó nem fogadja vissza a menedékkérőket a korábbi egyezmények alapján.

Május közepén körülbelül tízezer bevándorló, köztük nagyjából másfél ezer fiatal jutott át illegálisan az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére Marokkóból, ezzel további diplomáciai bonyodalmakat okozva Madrid és Rabat között. Jelentős részüket már visszatoloncolták egy 1992-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján, ennek ellenére felnőtt kísérő nélküli fiatalkorúak százai maradtak még Ceutában.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön az SOS Méditerranée civil szervezet 2018. augusztus 13-án közreadott felvételén a szervezet munkatársai Európába igyekvő afrikai bevándorlókat vesznek át bárkából gumicsónakjukba, hogy a közelben várakozó Aquarius mentőhajóra szállítsák őket a Földközi-tengeren augusztus 10-én. MTI/EPA/SOS Méditerranée/Guglielmo Mangiapane

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre