Koronavírus – kevesebb az elhunyt, több az új fertőzött

Többségében idős, 28 krónikus beteg halt meg az elmúlt 24 órában, és újabb 448 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 5 084 642 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 445 557-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 803 567-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 682-re, a gyógyultaké 689 166-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 84 719. Kórházban 999 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 121-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 10 790-en vannak, a mintavételek száma 5 786 609-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb, ötödik fokozata.

Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van – figyelmeztettek. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Hangsúlyozták, hogy a regisztráltak száma 5 millió 203 ezer és 90 százalékuk már meg is kapta az oltást. Azt a félmillió regisztráltat, akiket még nem oltottak be, sms-ben is kérik arra, hogy vegyék fel az oltást. 

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Moderna-oltás foglalható. A kedden érkezett 334 ezer adagos Pfizer-szállítmány egy részét második körös oltásokra lehet felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok adhatják be. Mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására – írták.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre